Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.
Produktion
Görs av druvorna Grillo 50% och Catarratto 50% som växer i vingårdar som breder ut sig från Marsalakusten till Trapani. Odlingen är belägen 300 meter över havet. Jordmånen är röd, torr och rik sandjord. Druvorna skördas för hand i början av september, pressas och extraheras med druvskalen. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur för att bibehålla en del av tanninerna och för att uppnå bästa resultat när destillatet tillsätts. Vinet har lagrats över 30 månader på gamla ekfat.
Passar till
lika desserter så som glass, tårtor, choklad, tiramisu och ostar men funkar även utmärkt att dricka som aperitif eller till svampsoppan.
Kul att veta
Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden med samma namn som ligger i provinsen Trapani på västra Sicilien. Marsalavinet kom till i slutet av 1700-talet, då man hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till bland annat Storbritannien.