VeganMindre socker
Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume

Årgång:

2020

Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume

Frankrike


409,00 kr

Systembolaget nr:

5847001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume är nyanserad med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Ung, dock god redan idag men vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.

Produktion

Vinet har till 20% fått jäsa och genomgå malolaktisk jäsning i 228 liters ekfat (80% i rostfritt stål) och därefter lagras vinet under 12 månader i rostfritt stål. Chablis Premier Cru täcker 750 av appellationens 5 000 hektar och är den näst högsta klassen som är fördelad på 12 huvudnamn och ca 40 undernamn. Mest kända är Montée de Tonnerre, Fourchaume och Vaillons. Alla med sin egen karaktär men som i resten av Bourgogne så är odlarens namn det viktigaste för vinets stil. Gemensamt för premier cru är den sydostliga exponeringen, kimmeridgejorden och de branta vingårdarna. Domaine de Malandes har två plotter i Fourchame en längst upp i sluttningen och en längst ner , detta ger olika karaktär till vinerna och när de blandas får vi ett komplexare slutresultat.

Passar till

Drick Fourchaume till finaste vita fisken, ugnsbakad eller stekt, gärna med en fin chablissås och pommes duchesse till.

FiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. År 2018 steg hon åt sidan och lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.Domaine des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5847001

Volym

750 ml

Varumärke

Dom Malandes-Rottiers

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Chablis

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Kan mycket väl sparas ganska länge,cirka 3-6 år