Intensiv och något blommig doft med inslag av citrus, honung, rökighet, örter, gula päron och mineral. Smaken är torr, med en fin balans och komplexitet. Lång intensiv eftersmak med en fin citruston och en angenäm bitterhet. Fylligt utan att vara kraftfullt! Bra lagringspotential.
Produktion
Druvorna skördas för hand. De pressas skonsamt och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används. Vinet har lagrats på sin jästfällning i stora, gamla traditionella ekfat fram till buteljering. Drickes med fördel mellan 2027-2047, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.
Druvorna till detta vin kommer från den 5,15 hektar stora vingården Clos Windsbuhl i kommunen Hunawihr. Vingården ligger med ett syd- till sydöstligt läge på en höjd av 350 meter över havet. Läget är brant, så alla vinrader får maximal solexponering. Vingården ligger i ett högt läge för att vara i Alsace, och klimatet i Hunawihr är svalt. Det innebär att druvorna i Clos Windsbuhl mognar senare med högre grad av aromer och med balanserad syra. Medelåldern på rankorna är 46 år.
Passar till
Serveras vid 10-12°C, förutom till anklever passar det utmärkt med rätter av fågel, kraftiga fiskrätter eller rätter med en balanserad asiatisk hetta.
Kul att veta
Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 4 .