Prissänkt

logo
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

Årgång:

2021

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay


155,00 kr

171,00 kr

Systembolaget nr:

8232201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay har en koncentrerad doft av citron, apelsinzest, persika samt vanilj och rökiga fattoner. Torr, stor smak med balanserad syra och generös fruktighet med inslag av citrus, melon, päron samt rostat bröd och vanilj. Långt avslut.

Produktion

Druvorna kommer från Central Coast där det mesta kommer från svala vingårdar i Monterey County, samt en del från Santa Maria Valley. Här mognar druvorna långsamt vilket bidrar till en krispig syra, djup frukt och mineralitet. Efter pressning av hela klasar fermenterades vinet i rostfria ståltankar. 75% av vinet genomgick malolaktisk jäsning och lagrades med fransk ek under 8 månader.

Passar till

Utmärkt till pastarätter och lättare rätter med ljust kött alternativt fiskrätter eller kyckling. Varför inte grillat majskycklingbröst med gräddig vitvinssås och smörstekt silverlök

FiskPasta

Kul att veta

Robert Mondavis förutseende att plantera vingårdar i Kalifornien kustnära vinområden blev starten till Robert Mondavi Private Selection Winery. Ett vineri med en bred portfölj av prisvärda och välgjorda viner. De senare åren har man även introducerat viner som lagrats i ekfat där det tidigare vilat spritsorter som Bourbon, rye whiskey och rom.Robert Mondavi en pionjär och innovatör Robert Mondavis föräldrar härstammade från Marche i Italien och byggde upp en framgångsrik affärsrörelse där man paketerade frukt som sen skeppades vidare. Mestadels var det druvor som fraktades till östkusten för tillverkning av vin. Robert började på företaget 1937 efter en examen i ekonomi och affärsadministration på Stanford University. I detta skede köpte familjen även Charles Krug Winery i Napa Valley som har anor från 1861. Efter en schism med brodern Peter grundade Robert sin eget företag i Oakville. År 1966 grundade Robert Mondavi vineriet i Napa Valley som bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta.


BRA KÖP

Smakrikt och generöst, drag av ananas, vanilj och kokos. Fräsch fruktsyra som ger balans

- Allt om Vin Stora Vinguiden, dec 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

8232201

Volym

750 ml

Varumärke

Constellation

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

USA - California - California

Sockerhalt

5 g/liter

Druva

Chardonnay, Viognier

Lagring

Vinner inte på lagring men kan sparas 2-3 år.