Vegan
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese

Årgång:

2020

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese

Tyskland


499,00 kr

Systembolaget nr:

5258502

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese har en intensiv doft med inslag av mogen persika, aprikos, honung samt en fläkt av apelsinblom. Vinet är sött men den höga och friska syran ger vinet en ypperlig balans. Smakintensiteten, balansen och smaklängden är mycket bra och man blir glad både i kropp och själ.

Produktion

Robert Weil har med årgång 2020 lyckats med att 32 år i rad producera alla prädikat ända upp till Trockenbeerenauslese.Druvorna skördades för hand från slutet av september till slutet av oktober när druvorna uppnått den mustvikt som gäller för auslese. De druvor som inte är tillräckligt mogna sorteras bort. Auslese är ett så kallat prädikat som ges till tyska viner vars druvor nått en viss sockerhalt vid skördetillfället. Kraven på sockerhalt för de olika prädikaten skiljer sig mellan de olika tyska vindistrikten. Sockerhalten, eller mustvikt som det också kallas, mäts i en enhet som i Tyskland kallas för oechslegrader (°Oe).

Passar till

Är ett ypperligt vin att avnjuta till utvalda desserter och ostar. Varför inte utvalda hård och vitmögelostar som serveras med marmelad på aprikos samt en på persika/citron.

Label: OstDesserter

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Gräfenberg är en Grosse Lage och en av Tysklands bästa vingårdar.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

8,5 %

Systembolaget nr

5258502

Volym

375 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas i många år om man så önskar.