Rocca di Montemassi Calasole Vermentino

Årgång:

2022

Rocca di Montemassi Calasole Vermentino

Italien


149,00 kr

Systembolaget nr:

8317601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Rocca di Montemassi Calasole Vermentino har en inbjudande och fruktig doft med inslag av blommor, citrus, gula stenfrukter och ett stråk av örter. Smaken är torr och fruktig med toner av blommor, citrus, persika och ett stänk av mandel och mineral.

Produktion

Vermentinodruvorna  skördas för hand i början på september. De pressas försiktigt och jäsningen sker sedan på rostfria ståltankar. Man fermenterar vid låg temperatur (18-22) för att bevara druvans fruktighet och fräschör. Vinet får vila under sex månader med sin jästfällning, så kallad sur lie, för att få ytterligare textur och nyansrikedom.

Passar till

Ett utmärkt pratvin, men också mycket användbart vid det dukade bordet. Använd med fördel till lätta samt medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillbehör eller tillagning.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner.Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning. Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt  långhornade Maremma kor.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

8317601

Volym

750 ml

Varumärke

Casa Vinicola Zonin Spa

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Tuscany - Tuscany

Sockerhalt

1 g/liter

Druva

Vermentino

Lagring

Vinner inte på lagring