Tenuta Ca’Bolani Aquilis Sauvignon Blanc har en nyanserad doft med fina inslag av krusbär, nässlor, nektarin, gråpäron, citrus och fläder. Smaken är frisk och torr med bra smakintensitet som visar upp toner av nässlor, krusbär, kalkstensdamm, citrus och en stråk av citruszest.
Produktion
Druvorna till Aquilis kommer från vingården Molin di Ponte i området Strassoldo. Skördeuttaget är lågt och man har valt ut delar av vingården som ger extra hög kvalitet. Vinet framställs på två olika kloner av sauvignon blanc, den italienska R3 och den franska Entav 108. Druvorna till vinet skördas tidigt på morgonen för hand i små lådor för att inte krossas. De pressas försiktigt och de två olika druvklonerna vinifieras var för sig i temperaturkontrollerade tankar i 14- 16°C. Sedan får vinet vila på sin jästfällning i 8 månader för att få mer textur och komplexitet.
Passar till
Till fisk och skaldjursanrättningar, där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehören.
Kul att veta
Tenuta Ca’Bolani är en vinegendom som ligger i hjärtat av vinområdet Aquileia i den södra delen av Friuli-Venezia Giulia. Svala vindar från Adriatiska havet och närheten till bergen ger ypperliga förhållanden för nyansrika och eleganta viner. Den vackra egendomen är totalt på 890 hektar varav 565 hektar består av vinodlingar.
Man odlar följande druvsorter; Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco, Friulano, Traminer, Chardonnay, Müller Thurgau, Glera, Refosco dal Peduncolo Rosso, Merlot och Cabernet Franc.