Förförisk doft av persika, äpplen, citron, mineral, halm, päron, honungsmelon och örter. Torr, komplex och fruktig riesling med perfekt samspel mellan frukt och syra. Elegant, välbalanserat och lagringsdugligt. Druvor: 100% riesling.
The 2022 Terra Montosa comes from the five grand crus of the Rüdesheimer Berg and is assembled from the stücks and halbstücks that weren't selected for the single-vineyard wines. The wine is deep, pure and refined on the flinty and aromatic nose. Intense and textural on the palate, with fine phenolic grip and mineral acidity, this is a well-balanced and sustainably saline Rüdesheimer with a savory, intense, aromatic, refined and juicy finish. Excellent. The different parts were assembled in July after 10 months on the full lees. Drink Date: 2024 - 2050
Wine Advocate 94p
Produktion
Druvorna skördades i mitten av september. De pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i stora tyska ekfat.
Passar till
Serveras vid 9-12°C till eleganta rätter av fisk, skaldjur eller fågel, exempelvis inkokt lax.
Kul att veta
Breuer står i många avseenden för nydaning och kompromisslöst kvalitetstänkande i Rheingau. Ett exempel är Terra Montosa. Breuers kvalitetsnivå är sedan länge etablerat genom de vingårdsbetecknade rieslingvinerna från Berg Schlossberg och Berg Rottland i Rüdesheim samt från monopolvingården Nonnenberg i Rauenthal. Med Terra Montosa ville man göra ett vin där karaktärerna från dessa vingårdar samlades i ett vin. Druvorna från de allra bästa lotterna går naturligtvis alltjämt till vingårdsvinerna, men druvor från de näst bästa lotterna används för Terra Montosa. Namnet är hämtat från latinet och förekom i en beskrivning av den 'branta jorden' i Rheingau, skriven år 1072.
Blend av druvor från de fem cru-klassificerade vingårdarna i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch; Roseneck, Rottland, Schlossberg, Nonnenberg och Pfaffenwies. År 2022 präglades av höga temperaturer och lite nederbörd, samt en sommar med många soltimmar, men ibland också utmanande väderförhållanden. Rätt timing var avgörande under skörden för att uppnå optimal mognad utan att ge avkall på kvaliteten.Tack vare det manuella arbetet i vingården och det noggranna urvalet av druvor skördades druvor med exceptionell frukt och mognad. Denna årgång gav viner med komplexitet, frukt och distinkt, karakteristisk aromatik.