Mindre socker
Xavier Vignon ALMUTIA Chateauneuf-du Pape Blanc

Xavier Vignon ALMUTIA Chateauneuf-du Pape Blanc

Frankrike


389,00 kr

Systembolaget nr:

5880601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon ALMUTIA har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, citrus samt en fläkt av mineral och gul melon. Smaken är torr och frisk med fina toner av nektarin, citron, stendamm, lime samt ett stråk av citruszest och croissant. Smaken som är lång har även en viss fetma i texturen.

Produktion

Ett fullkomligt unikt vitt Chateauneuf-du Pape vin där 80% av druvorna är blå. Vinet består av de blå druvorna 40% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Grenache gris, 10% Mourvèdre. samt de gröna druvorna: 10% Roussanne, 10% Grenache blanc. De blå druvorna skördas 1 månad tidigare än normalt (för rödvinsproduktion) Den klara musten jäser i rostfria ståltankar. Det mycket komplexa vinet består av årgångarna 2016-2018-2020-2021.

Passar till

Till ganska eleganta fisk och skaldjursanrättningar samt utvalda ostar.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 18 druvsorter är numer tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


92 poäng (av 100 möjliga) Doften är medelstor och elegant fruktig i en minst sagt ovanligt sval stil för ett vin från Châteauneuf-du-Pape, men man noterar ändå en liten blommighet och en viss gul stenfrukt samt en nyans av gula äpplen. Smaken är precis lika elegant och också den oväntat frisk med en upplyftande syra som är ganska unik för vita viner från södra Rhône. Det är riktigt gott att njuta redan idag, gärna serverat vid cirka tio till tolv grader i glas med medelstor kupa för lyfta lite mer textur och längd i smaken. Drick vinet inom de kommande fem sex åren.

- Michel Jamais, Vinlegender, Nov 2022


15,5 poäng =/prisvärd

Aromatisk, lite vaxig och blommig doft av gula plommon, vita persikor, tropisk frukt, päron och ett stänk gummi. Drygt medelfyllig smak av mogen gul frukt med integrerad fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med viss vaxighet och ett uns tanniner.

- Munskänkarna. Vintesten, februari 2023


Bäst i test vecka 19 – Rhônedalen i fokus

17,5 poäng (+) Aromatisk doft med gula äpplen, päron, melon, citrus, acaciablommor och salvia. Djup, ihållande smak med citronolja, vinteräpplen, citronskal, nougat, bra syra med mineraler och intensitet och framförallt en fantasisk harmoni. Gjort på 40% grenache, 25% mourvedre, 10% roussanne, 10% grenache gris, 10% grenache blanc och 5% syrah. Drick 23-27. De röda druvorna är skördade flera veckor tidigare än om de hade varit ämnade till ett rött vin. Det här vinet passar till många olika anrättningar men prova till caesarsallad, kolgrillad bläckfisk eller pasta carbonara.

- Vinbanken - Christian Stojkovic 2023-05-09

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5880601

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Mourvèdre, Roussanne, Grenache Noir

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.