Empanadas à la Flavia.

Flavia ger här sitt bästa recept på delikatessen Empanadas. Servera dessa tillsammans med en god salsa och ett glas gott vin.

Empanadas
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Vår medarbetare Flavia, som ursprungligen kommer från Argentina, ger här sitt bästa recept på empanadas. Dessa degknyten med fyllning kan liknas vid piroger och i Argentina har nästan alla sitt eget familjerecept. Servera dessa empanadas tillsammans med en god salsa och ett glas gott vin.

Deg

Ingredienser

  • 200 g rumstempererat smör

  • ca 8 dl mjöl

  • 2 tsk salt

  • ca 2 dl kokande vatten

Gör så här

    1. Häll upp mjölet i en bakbunke och häll på lite salt.

    2. Lägg smöret i småbitar i mitten och häll på det kokande vattnet.

    3. Blanda allt, använd en gaffel i början och sedan kan degen knådas ihop med händerna.

    4. Kavla ut degen tills den blir ca 2-2,5 mm tjock. Ta ut rundlar på ca 13 cm i diameter (använd ett lock eller kopp).

Fyllning

Ingredienser

  • 500 g köttfärs

  • 2 hackade gula lökar

  • ca 2 tsk spiskummin

  • 1 msk oregano

  • en nypa cayennepeppar

  • ca 10-12 st gröna hackade oliver

  • 2 hårdkokta hackade ägg

  • 3 tsk socker

  • salt

Gör så här

    1. Stek den hackade löken i en medelstor kastrull.

    2. Lägg i köttfärsen och fortsätt steka tills köttet är genomstekt. Rör sedan i alla kryddor.

    3. Blanda till sist i de hackade oliverna och äggen. Låt fyllningen svalna.

    4. Lägg på fyllning i mitten på varje rundel och pensla halva kanten med vatten.

    5. Vik ihop kanterna mot varandra och nyp ihop degen.

    6. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills dina empanadas fått en fin färg.

Vin till Flavias empanadas:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Ett friskt och aromatiskt vin med inslag av päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken är trevlig med en viss fruktsötma som balanseras väl med vinets fräscha syra. Passar riktigt bra till dessa empanadas!