Fisksoppa med saffran och räkor.

En skål solgul fisksoppa är alltid ett bra alternativ till middag om du frågar mig. Här har jag gett soppan smak av både saffran och lite röd pesto gjord på soltorkade tomater. En riktig smakhöjare som passar perfekt i min soppa. Räkorna tillsätter jag i efterhand, då jag tycker de lätt blir sega och överkokta om man lägger dom direkt i kastrullen. Då är det bättre att lägga lite i botten av skålen och sedan toppa soppan med några.

/Linnéa
Ett träbord med tre skålar med gul fisksoppa och vitlöksbröd.
Rating
4
40 min

Recept på fisksoppa:

100 g schalottenlök
smör
1/2 g saffran
1 tsk pesto på soltorkade tomater
400 g konserverade körsbärstomater
3 dl vatten
1 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
400 g lax
3 dl grädde
2 msk färsk gräslök
2 msk färsk dill
salt
80 g rom (jag föredrar löjrom, men ta det du gillar bäst)
200 g skalade räkor
1. Skala och skär schalottenlök i bitar. Fräs mjuka i en klick smör. Tillsätt saffran och soltorkade tomater. Låt detta steka på låg värme i en stund.
2. Slå sedan på konserverade körsbärstomater, vatten, och fiskfond. Låt koka i cirka 15 minuter.
3. Skär laxen i mindre bitar, ha i den och sjud i cirka 5 minuter.
4. Vispa upp grädden tills den börjat tjockna något och ha i nästan allt, spar lite till dekoration.
5. Tillsätt finhackad dill, gräslök och nästan all rom, smaka av med salt. Försök att inte röra för mycket i soppan så fiskbitarna går sönder.
6. Lägg hälften av de skalade räkorna i botten på 4 skålar. Häll över soppan och toppa med resterande räkor, lite gräslök, dill, resterande mängd uppvispat grädde och rom.
7. Servera med vitlöksbröd

Recept på vitlöksbröd:

4 skivor vitt bröd
olivolja
2 vitöksklyftor
flingsalt
1. Stek brödskivorna gyllene i lite olja i en stekpanna.
2. Dela vitlökarna och skrubba snittytan mot bröden, det ger en fin vitlökssmak. Strö gärna över lite flingsalt.
3. Klart!

Vintips till fisksoppa: 

Systembolagsnummer: 82322 135,00 kr

Vi rekommenderar det här Chardonnayvinet från Robert Mondavi till fisksoppan. Det har en koncentrerad doft av citron, apelsinzest, persika samt vanilj och rökiga fattoner. Robert Mondavi Private Selection Chardonnay är torr med stor smak och balanserad syra, samt generös fruktighet med långt avslut.

Se också

Pappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du varför. Recept och vintips.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager