Fyllig Boeuf Bourguignon till höstmiddagen.

Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.

Boeuf Bourguignon
Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

Frankrike

Systembolaget nr:

5957701

219,00 kr

249,00 kr


logo

8-10

Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg högrev eller ytterlår

  • 200 g fläsk med svål

  • 2 msk smör

  • 2 gula lökar

  • 1 1/2 tsk salt

  • 2 krm mald svartpeppar

  • 3 msk vetemjöl

  • 6 dl rött vin

  • 5 dl mörk köttbuljong, oxbuljong

  • 2 msk tomatpuré

  • 4 kvistar torkad timjan

  • 2 lagerblad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 15-20 små steklökar

  • 400 g champinjoner

  • färsk timjan att garnera med

Gör så här

    1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra.

    2. Lägg över köttet i en stor gryta.

    3. Skär av fläsksvålen och lägg ner i grytan. Skala löken och fräs i lite smör och tillsätt till grytan.

    4. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén.

    5. Gör en bukett av timjan och lagerblad och knyt ihop med ett steksnöre och lägg i grytan. Tillsätt finhackad vitlök.

    6. Låt koka upp och sjud därefter i ca 90 minuter. Tillsätt ev lite mer vatten. Rör om då och då.

    7. Skala och bryn steklökarna i stekpannan med smör. Häll på lite vatten mot slutet och låt dem koka mjuka. Fräs champinjonerna, dela på de som är stora. Skär fläsket i tärningar.

    8. Lägg allt i grytan och koka upp, ta bort svålen.

    9. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.

Vinexpertens val till Boeuf bourguignon

Viner i 2 olika prisklasser.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

90,00 kr


En blandning av cabernet sauvignon och petit verdot som bjuder på mjuk och fruktig smak med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat. Gott till en boeuf bourguignon.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

219,00 kr

249,00 kr


I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.

När du väljer vin till Boeuf Bourguignon:

Om råvaran i grytan är rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche, eller har en viss syrlighet via vin eller andra ingredienser, tänk på det här: Välj helst bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar. Läs mer om vin till olika grytor här.

Recept: Elisabeth Johansson

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »