Fylliga färsknyten till vinterns picknick

Fylliga färsknyten och marinerade edamamebönor till vinterns picknick.

Äntligen börjar dagarna bli lite längre, så att man faktiskt hinner mer än tänka tanken på att gå ut innan det blir mörkt igen. Då är det läge att packa picknick-korgen och ge sig ut. Äventyret behöver ju inte vara större än att man hittar närmaste eldstad för lite korvgrillning. Men, det är rätt mysigt att förbereda lite smått och gott och ta med sig en härlig picknick ut.

Jag har gjort små knyten fyllda med en färs smaksatt av torkade kantareller, senap och persilja. Perfekt som picknick och hur gott som helst att mumsa på ute i friska luften. Jag gjorde två varianter; en som mer liknar en pirog medan den andra är som en liten munsbit. Gör det du själv gillar bäst till din picknick!

Jag la även i en burk med marinerade edamamebönor i picknick-korgen. Gott och lättfixat. Som dryck till picknicken rekommenderar vi att ta med en termos med varm Blossa Värma!
Picknick med färsknyten
Rating
4 portioner
30 min

Färsknyten

ca 300 g färdig pizzadeg
1 gul lök
1 vitlök
ca 300 g valfri färs (jag tog vegofärs, men nöt eller blandfärs passar också bra)
1 msk tomatpuré
1/2 dl krossade, torkade trattkantareller
2 tsk tamarisoja
1 tsk senap
1 msk grönsaksfond
1 dl grädde
1 dl solroskärnor
1 knippe färsk persilja
Salt och svartpeppar
Ägg till pensling
Sesamfrön till dekoration
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i en stekpanna.
2. Tillsätt färsen och fortsätt steka tills färsen är genomstekt.
3. Tillsätt tomatpuré, krossade trattkantareller, soja, senap, grönsaksfond och grädde. Låt allt koka ihop ett par minuter på medelvärme.
4. Hacka solroskärnorna och persiljan och blanda i det. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg ut pizzadegen på ett lätt mjölat bord. Skär degen i ca 8 cm breda remsor (för små knyten).
6. Lägg fyllningen längst med, i mitten av varje remsa. Vik över degen och fäst den genom att nypa ihop degen med en gaffel. Upprepa med resterande deg och fyllning. Pensla med uppvispat ägg.
7. Skär varje avlång rulle i 4-5 cm breda bitar med en vass kniv. Toppa varje bit med sesamfrön.
8. För större, mer pirogliknande knyten, skär degen i rutor, lägg på fyllningen och vik över degen. Nyp ihop degen med en gaffel runt om. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
9. Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.
10. Paketera ordentligt och lägg i picknick-väskan!

Marinerade edamamebönor

2 dl frysta, skalade edamemebönor
1/2 dl olivolja
Saft från en 1/2 lime
Flingsalt
1. Koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Blanda samman olja, lime och flingsalt. Häll detta över bönorna och låt de marineras i ett par timmar.
3. Häll upp allt i en burk med ett lock som håller ordentligt tätt och ta med på din picknick.
44,90 kr

Blossa Värma är en ny vinterdryck med två olika smaker som passar utmärkt att värma upp och ta med i termosen! Blossa Värma finns i två olika smaker, varav den här har karaktär av citrus och ingefära tillsammans med ljuvligt rooibos te. Perfekt till Linnéas färsknyten och till en vintrig picknick!

44,90 kr

Den andra härligt vintriga Blossa Värma har smak av äpple och kanel med rooiboste i grunden. Denna passar också utmärkt i termosen på picknicken och till Linnéas färsknyten. 

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager