Fylliga färsknyten och marinerade edamamebönor till vinterns picknick.

Linnéas recept på färsknyten med marinerade edamemebönor! Fyll termosen med Blossa Vinteräpple och servera därtill.

Picknick med färsknyten
Blossa Vinteräpple

Blossa Vinteräpple

Sverige

Systembolaget nr:

1197801

53,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Små knyten fyllda med en färs smaksatt av torkade kantareller, senap och persilja. Perfekt som picknick och hur gott som helst att mumsa på ute i friska luften.

Linnéa gjorde två varianter; en som mer liknar en pirog medan den andra är som en liten munsbit. Gör det du själv gillar bäst till din picknick! ta gärna med en burk marinerade edamamebönor i picknick-korgen. Gott och lättfixat. Som dryck till picknicken rekommenderar vi en termos med varm Blossa Vinteräpple!

Färsknyten

Ingredienser

  • ca 300 g färdig pizzadeg

  • 1 gul lök

  • 1 vitlök

  • ca 300 g valfri färs (jag tog vegofärs, men nöt eller blandfärs passar också bra)

  • 1 msk tomatpuré

  • 1/2 dl krossade, torkade trattkantareller

  • 2 tsk tamarisoja

  • 1 tsk senap

  • 1 msk grönsaksfond

  • 1 dl grädde

  • 1 dl solroskärnor

  • 1 knippe färsk persilja

  • salt och svartpeppar

  • Ägg till pensling

  • Sesamfrön till dekoration

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i en stekpanna.

    2. Tillsätt färsen och fortsätt steka tills färsen är genomstekt.

    3. Tillsätt tomatpuré, krossade trattkantareller, soja, senap, grönsaksfond och grädde. Låt allt koka ihop ett par minuter på medelvärme.

    4. Hacka solroskärnorna och persiljan och blanda i det. Smaka av med salt och peppar.

    5. Lägg ut pizzadegen på ett lätt mjölat bord. Skär degen i ca 8 cm breda remsor (för små knyten).

    6. Lägg fyllningen längst med, i mitten av varje remsa. Vik över degen och fäst den genom att nypa ihop degen med en gaffel. Upprepa med resterande deg och fyllning. Pensla med uppvispat ägg.

    7. Skär varje avlång rulle i 4-5 cm breda bitar med en vass kniv. Toppa varje bit med sesamfrön.

    8. För större, mer pirogliknande knyten, skär degen i rutor, lägg på fyllningen och vik över degen. Nyp ihop degen med en gaffel runt om. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

    9. Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

    10. Paketera ordentligt och lägg i picknick-väskan!

Marinerade edamamebönor

Ingredienser

  • 2 dl frysta, skalade edamemebönor

  • 1/2 dl olivolja

  • Saft från en 1/2 lime

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen.

    2. Blanda samman olja, lime och flingsalt. Häll detta över bönorna och låt de marineras i ett par timmar.

    3. Häll upp allt i en burk med ett lock som håller ordentligt tätt och ta med på din picknick.

Blossa Vinteräpple

53,00 kr


Vinteräpple är för härliga senhöstar och vårvinterdagar när kylan biter i kinderna och goda vänner behövas värmas. Passar lika bra framför brasan som i en termos på skridskofärden. Värm vinteräpple varsamt, då smakar den som bäst.

Recept: Linnéa Seidel

Blossa Glögg

Blossa


Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Läs mer »