Samisk glödkaka/gáhkkun med enbär och svamp till glöggen

Glödkaka med enbär och svamp.

Gáhkkun (samiskt tunnbröd) bakades på gjutjärnspannor över öppen eld. På så sätt fick man färskt bröd även under långa perioder utanför hemmet. Enbären användes för att konservera smöret men också för att dölja oangenäma smaker – idag tycker vi att det ger en spännande ton av skog tillsammans med svampen.
Glödkaka med enbär och svamp
Rating
45 min

Gáhkku/glödkaka

2,5 dl vatten
25 g jäst
25 g smör
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1. Häll upp 37 gradigt vatten i en bunke. Tillsätt jäst, smör och olja. Häll i mjölet, lite i taget. Häll sist i saltet.
2. Arbeta degen smidig och en aning fast. Kör degen i en blandare i ca 5 min.
3. Låt degen jäsa 20 minuter i bunken. Dela sedan upp degen i småbitar, knåda och kavla ut små kakor i ca 3 mm tjocklek.
4. Jäs ytterligare en gång, till dubbel storlek.
5. Grädda brödet i en het, torr stekpanna ett par minuter på varje sida. Låt brödet svalna under en handduk.

Svampfyllning

ca 300 g svamp (tex, kantareller, trattkantareller, skogschampinjoner)
2 msk smör
2 sticklökar
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
1. Plocka ätlig svamp i skogen. Rensa svampen noga ifrån smuts och skär den i mindre bitar.
2. Lägg den i en varm stekpanna.
3. Låt svampen släppa lite av fukten genom att steka den utan något smör i stekpannan. När svampen ångats av och känns lite torr tillsätter du en klick smör och bryner svampen.
4. Rengör sticklöken och vitlöken och hacka den smått. Tillsätt löken strax efter smöret. Smaka av med salt och peppar.

Enbärsmör

100 g smör
10 st torkade enbär
1 tsk flingsalt
1. Vispa smöret vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt krossade enbär, salt och svartpeppar.
2. Bred den nybakade glödkakan med smöret, toppa med den nystekta svampen ifrån skogen.
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager