Fyra recept på chokladtryfflar till julens söta stunder. | folk o folk

Fyra recept på chokladtryfflar till julens söta stunder.

Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar.

Vit pärontryffel med Xanté

Vit pärontryffel med Xanté (20-25 st)

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
270 g vit choklad
1 1/2 msk Xanté
200 g vit choklad till doppning
2 dl florsocker till garnering

Så gör du:

Finhacka chokladen fint och lägg i en skål. 

Koka upp grädde i en kastrull.

ll den heta grädden över den finhackade chokladen

Rör om tills all choklad smält.

Tillsätt Xanté och rör om.

Låt tryffelsmeten stelna i kylen ca 1,5 timme.

Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål

Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

Doppa tryffelkulorna i chokladen eller ta lite choklad på händerna och rulla tryffelkulorna så att det endast blir ett tunt lager.

Doppa i florsocker.

Låt stelna i kyl 30 minuter.

Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock

Hållbarhet ca 10 dagar.

Xanté
Systembolagsnummer: 679

Xanté har en stor doft med stark päronkaraktär och ton av cognac. Smaken har en kraft och intensitet som hos en fin fransk cognac. En söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.

Amarulatryfflar med rostad kokos

Amarulatryfflar med rostad kokos (20-25 st)

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad
1 1/2 msk Amarula
200 g mjölkchoklad till doppning
2 dl rostad kokos till garnering

Så gör du:

Finhacka chokladen fint och lägg i en skål.

Koka upp grädde i en kastrull.

ll den heta grädden över den finhackade chokladen.

Rör om tills all choklad smält.

Tillsätt Amarulla och rör om.

Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet ca 1,5 timme.

Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

Värm upp ugnen till 240 grader.

Häll kokosen på en plåt och in i ugnen ca 5 minuter. Rör om en gång så att inte kokosen bränns.

Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål.

Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med rostad kokos.

Låt stelna i kyl 30 minuter.

Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Hållbarhet ca 10 dagar.

Amarula Cream, 700ml
Systembolagsnummer: 677

Amarula Cream har en generös, smörig doft av vanilj, kola och tropisk frukt. Krämig, mycket söt smak med generösa toner av tropisk frukt, vanilj, nötter och kola. Lång söt eftersmak.

Årets glöggtryffel

Årets glöggtryfflar  (20-25 st)

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad
1/2 dl russin
1 1/2 msk Blossa 17
200 g mjölkhoklad till doppning
1 1/2 dl mandelspån

Så gör du:

Lägg russin i ett glas och tillsätt glöggen. Marinera ca 4 timmar

Finhacka chokladen fint och lägg i en skål.

Koka upp grädde i en kastrull.

ll den heta grädden över den finhackade chokladen.

Rör om tills all choklad smält.

Tillsätt de marinerade russinen.

Låt tryffelsmeten stelna i kylen ca 2 timmar.

Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål.

Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med mandelspån.

Låt stelna i kyl 30 minuter.

Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Hållbarhet ca 10 dagar.

Blossa 17
Systembolagsnummer: 86589

I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin.

Apelsin- och cognacstryfflar

Apelsin- och Cognacstryfflar (20-25 st)

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
180 g mörk choklad
1 1/2 msk Grönstedts Monopole VSOP
200 g mörk choklad till doppning

Så gör du:

Finhacka chokladen fint och lägg i en skål.

Koka upp grädde i en kastrull.

ll den heta grädden över den finhackade chokladen.

Rör om tills all choklad smält.

Tillsätt cognacen och rör om.

Låt tryffelsmeten stelna i kylen ca 1,5 timme.

Rulla eller tryck till små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål.

Smält den i mikrovågsugn. 30 sekunder, ta ut o rör om, 30 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

Doppa tryffelkulorna i chokladen.

Låt stelna i kyl 30 minuter.

Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Hållbarhet ca 10 dagar.

Grönstedts Monopole VSOP, 700ml
Systembolagsnummer: 381

I doften återfinns toner av russin och torkad frukt. Smaken är medelfyllig med viss sötma och inslag av vanilj.

Omslaget på receptboken Choklad för själen av Ulrica Grahl

Bakom recepten står Ulrica Grahl som har skrivit boken Choklad för själen. Det är en bok på 112 sidor fylld av desserter, bakverk, tryfflar, fudge och andra godsaker som alla innehåller choklad. Recepten är enkla att lyckas med hemma i det egna köket och det är lätt att bli förälskad i dessa frestande och onödigt goda bakverk och munsbitar.

Receptfoton i artikeln: Fotograf Sebastian Ahlström.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager