Grillad lax med jordgubbssalsa smaksatt med lime och örter

Grillad lax med jordgubbssalsa smaksatt med lime och örter.

Jag älskar lättsam och enkel matlagning. Det får gärna gå fort och sen ska det bli supergott också. Speciellt på fredagar. Så idag tänkte jag dela med mig av en av mina favoriter i kategorin ”går fort att laga, är enkelt, blir supergott, går att variera i det oändliga och räcker till många”. Nämligen grillad laxsida. Har man inte tillgång till grill går det ju bra att köra den i ugnen också. Kör den då i 180°C i cirka 30 minuter.

Men till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Den klassiska romsåsen passar bra tillsammans med grillad laxsida till påsk, midsommar och jul. Men så här en härligt solig fredag i juni kan man få testa något nytt.
Som jordgubbssalsa! Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxsidan.
Grillad laxsida med jordgubbssalsa
Rating
4 portioner
45 min

Grillad laxsida

ca 1 kg laxsida
citronsaft
dill
persilja
basilika
salt
peppar
olivolja
1. Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie.
2. Gnid in fisken med citronsaft, hackad dill, persilja och basilika, salt och peppar.
3. Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen.
4. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.

Jordgubbssalsa

1 L färska jordgubbar
färsk koriander eller persilja
gräslök
saft från 1/2 lime
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
salt
1. Dela jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
2. Lägg cirka hälften i en bunke och mosa dom med en gaffel.
3. Blanda sedan i finhackad koriander/persilja, finhackad gräslök, limesaft, olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt.
4. Tillsätt sedan resterande jordgubbsbitar.
5. Bred salsan över den grillade laxsidan.
6. Servera nykokt färskpotatis och en god sallad till.
Systembolagsnummer: 2907 225.00 kr

Till min grillade laxsida och jordgubbsalsa passar ett vitt vin som ekologiska Pasqua Sanzeno Chardonnay ypperligt. Det är ett mycket fruktigt vitt vin med smak av tropiska frukter, päron och vanilj. Vinet går utmärkt att fortsätta smutta på långt efter att fredagsmiddagen är uppäten.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager