Grillad lax med jordgubbssalsa smaksatt med lime och örter.

Till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxen.

Grillad laxsida med jordgubbssalsa
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Argentina

Systembolaget nr:

1601808

229,00 kr

247,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Jag älskar lättsam och enkel matlagning. Det får gärna gå fort och sen ska det bli supergott också. Speciellt på fredagar. Så idag tänkte jag dela med mig av en av mina favoriter i kategorin ”går fort att laga, är enkelt, blir supergott, går att variera i det oändliga och räcker till många”. Nämligen grillad laxsida. Har man inte tillgång till grill går det ju bra att köra den i ugnen också. Kör den då i 180°C i cirka 30 minuter.

Men till det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Den klassiska romsåsen passar bra tillsammans med grillad laxsida till påsk, midsommar och jul. Men så här en härligt solig fredag i juni kan man få testa något nytt.Som jordgubbssalsa! Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxsidan.

Grillad laxsida

Ingredienser

  • ca 1 kg laxsida

  • citronsaft

  • dill

  • persilja

  • basilika

  • salt

  • peppar

  • olivolja

Gör så här

    1. Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie.

    2. Gnid in fisken med citronsaft, hackad dill, persilja och basilika, salt och peppar.

    3. Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen.

    4. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.

Jordgubbssalsa

Ingredienser

  • 1 L färska jordgubbar

  • färsk koriander eller persilja

  • gräslök

  • saft från 1/2 lime

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • salt

Gör så här

    1. Dela jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.

    2. Lägg cirka hälften i en bunke och mosa dom med en gaffel.

    3. Blanda sedan i finhackad koriander/persilja, finhackad gräslök, limesaft, olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt.

    4. Tillsätt sedan resterande jordgubbsbitar.

    5. Bred salsan över den grillade laxsidan.

    6. Servera nykokt färskpotatis och en god sallad till.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Till min grillade laxsida och jordgubbsalsa passar ett vitt vin som ekologiska Finca Las Moras Chardonnay ypperligt. Vinet går utmärkt att fortsätta smutta på långt efter att fredagsmiddagen är uppäten.

Recept: Linnéa Seidel