Grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, rostad majs och vitlökssmör.

Grillad rådjursfilé med krossad örtpotatis och rostad majs.

Varje år är det samma visa. Så fort december övergår i januari ändras mina matpreferenser. Av någon anledning gör det där skiftet att jag blir sugen på helt annan mat. Höstens grytor och gratänger får ge vika för enklare, men precis lika god mat. Jag vill hellre ha rena smaker istället för mat dränkt i en krämig sås. Där är jag och min man otroligt oense eftersom han anser att en middag inte är en middag utan sås. Håller man med honom kan man självklart servera en god rödvinssås till den här rätten.

Så till denna helg har jag skapat ett recept som lite försiktigt andas vår. Rostad majs, smörstekt sparris, krossad potatis och vitlökssmör. Allt det är sådant vi ofta äter på sommaren här hemma. Till det har jag grillad rådjursfilé. Kan man inte släpa fram grillen så går det såklart bra att bryna köttet och sedan låta det gå klart i ugnen.
Grillad rådjursfilé
Rating
4 portioner
1h 15min

Grillad rådjursfilé

ca 700 g rådjursfilé
Salt och svartpeppar
1. Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.
2. Krydda med salt och peppar.
3. Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.

Örtkrossad potatis

ca 1 kg potatis (gärna små, runda)
Salt
2 dl cheddar ost
1 dl finhackade blandade örter
1. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
2. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.
3. Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.
4. Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Vitlökssmör

200 g smör
2 vitlöksklyftor
Flingsalt
1. Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.
2. Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.

Smörstekt sparris

2 knippen sparris á 250 g
Smör att steka i
Salt
1 msk balsamico
1. Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.
2. Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.

Rostad majs

2 silverlökar
600 g majs
Smör att steka i
Salt
1. Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.
2. Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.
Systembolagsnummer: 6563 119,00 kr

Till den grillade rådjursfilén passar ett glas Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon fint. Ett rött vin med en generös smak av mörk frukt, tobak och choklad.

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager