Kryddmästarens guide för att matcha snaps till påskmat
Kategori

Guiden för att matcha snaps till påskmat.

Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.   

Påsk med mat och snaps

– När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen. Inför påskens måltider vill jag istället tipsa alla, och även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Gravad lax till snaps

Gravad lax

Hallands Fläder
O.P. Anderson Klar

Gravad lax gör sig bra tillsammans med en mildare snaps. Hallands Fläder har med sin blommiga friska fläderkaraktär och lilla sötma, förmågan att lyfta laxen till oanade höjder. O.P. Klar passar också utmärkt tack vare sin citrus- och dillkryddning.

Rökt lax (och annan rökt fisk)

Herrgårds Aquavit
Östgöta Sädesbrännvin

Till rökt fisk passar rökig nubbe som Herrgårds Aquavit som lagrats på sherryfat och är smaksatt med whisky. Östgöta har också en tydlig fatlagringskaraktär och är därför också ett utmärkt val till rökt fisk.

Ägghalvor med majonnäs och rom

Ägg med majonnäs och rom

Läckö Slottsaquavit
O.P. Anderson Klar

Ägg och majonnäs är riktiga snapsvänner smakmässigt och dillfrökryddningen är en perfekt match till rommen och räkorna.

Lagrad ost

Gammal Norrlands Akvavit
O.P. Anderson Björk

Ost kommer ju ofta i sällskap med vin men prova att låta ostarna träffa en akvavit. Kumminkryddningen är en utmärkt match i sig och finns det dessutom toner av fatlagring och torkad frukt blir det ännu bättre. Välj gärna den smakrika och sherrypräglade snapsen Gammal Norrlands Akvavit. O.P. Björk med sin fatkaraktär från björkknopparna, är utmärkt till all form av lagrad ost.

Inlagd sill till snaps

Inlagd sill

O.P. Anderson
Gammal Norrlands Akvavit
Skåne Akvavit
Läckö Slottsaquavit

Traditionell sillinläggning bygger på en ättikslag med 2/3 socker, vilket gör sillen otroligt söt och syrlig. Kummin är en av få kryddor som kan hantera det. O.P. Anderson har en klassisk akavavitkryddning bestående av kummin, anis och fänkål. Det betyder att egentligen alla typer av akvavit, såsom Skåne, Gammal Norrlands, Läckö och O.P. Anderson, är att rekommendera till sillen. (Det var faktiskt i och med skapandet av O.P. Anderson 1891 som den klassiska akvavitkryddningen kom till.)

Till de lite rundare och gräddigare sillarna, t.ex. senapssill, passar det bäst med en mildare snaps som Skåne eller Läckö.

Zucchinipaj till påsk

De gröna rätterna

Numera finns det ju många fantastiska recept på vegetarisk och vegansk påskmat. För att matcha snaps till dessa så bör man tänka på två saker: 

1. Hur smakstarka är de?
2. Vilka kryddor och smaker finns i rätten?

Är det en mild rätt så passar en mild snaps och tvärt om. Och om kryddan i snapsen finns i rätten eller skulle passa i rätten, så är det en bra kombination.

Exempel på mild snaps:
Läckö Slottsaquavit
Skåne Akvavit

Exempel på smakstark snaps:
O.P. Anderson
Herrgårds Aquavit

Lamm till påsk

Lamm

O.P. Anderson Björk

Ett kryddat brännvin med lite fatliknande toner är en riktigt bra matchning till lammstek med örter och andra lammrätter.

Prinskorv och köttbullar

Östgöta Sädesbrännvin
Herrgårds Aquavit

Östgöta Sädesbrännvin är smaksatt med honug och whisky samt lagrad på whiskyfat, vilket gör den till den perfekta smakförstärkaren av grillat, kallskuret och mörkt kött - allt salt och fett.

Lemon Meringue Pie till snaps

Desserter med ägg och frukt 

O.P. Anderson Petronella

Till en påskig dessert full med ägg, som t.ex. Lemon Meringue Pie (citronmarängpaj), passar det fint med ett lite fruktigare och sötare brännvin, som O.P. Petronella.

Choklad och chokladdesserter

Rånäs Brännvin
Östgöta Sädesbrännvin

Pomeranstonerna i Rånäs är en ljuv förening med choklad, tänk romerska bågar. Östgöta passar till alla former av chokladdesserter, och extra bra om det finns torkad frukt och nötter med i bilden.

Tre snapsfavoriter till påskmat:

Systembolagsnummer: 82830 229 kr

O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.

Systembolagsnummer: 86262 269 kr

O.P. Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

Systembolagsnummer: 26 219 kr

Herrgårds Aquavit är kryddad med kummin, fänkål och koriander, spetsad med maltwhisky och lagrad på sherryfat. Rund och komplex med en fyllig och eldig eftersmak med fatkaraktär.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager