Påskdrinkar - 15 gula drinkar.
Att gul är påskens färg är det ingen som kan förneka och här tipsar vi om 15 gula drinkar som passar utmärkt på påskkalaset.
Läs mer »Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.
Är du en av dem som instinktivt tackar nej när det erbjuds snaps? I den här artikeln tipsar kryddmästare Jonas Odland om hur du kan tänka när det kommer till nubbe och vilken snaps som passar till vad på påskbordet.
– När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen, berättar Jonas.
– Inför påskens måltider vill jag istället tipsa alla, och även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder. Ett bra tips är att skaffa en låda Svenska Nubbar. I den finns 10 snapsar med olika kryddningar, så det blir lätt att prova många olika kombinationer. Lådan har uppdaterats med två uppskattade nykomlingar; O.P. Anderson Björk och Kryddgårdens Flädersnaps, förklarar kryddmästare Jonas Odland.
Du hittar receptet på den vackra inlagda sillen med citron och pepparrot här ->
O.P. Anderson Original Aalborg Jubilæums Akvavit Gammal Norrlands Akvavit Läckö Slottsaquavit
Traditionell sillinläggning bygger på en ättikslag med 2/3 socker, vilket gör sillen otroligt söt och syrlig. Kummin är en av få kryddor som kan hantera det. O.P. Anderson har en klassisk akavavitkryddning bestående av kummin, anis och fänkål. Det betyder att egentligen alla typer av akvavit, såsom Gammal Norrlands, Läckö och O.P. Anderson, är att rekommendera till sillen på påskbordet. (Det var faktiskt i och med skapandet av O.P. Anderson 1891 som den klassiska akvavitkryddningen kom till.)
Till de lite rundare och gräddigare sillarna, t.ex. senapssill, passar det bäst med en mildare snaps som Läckö.
Östgöta Sädesbrännvin O.P. Anderson Dill Aquavit Aalborg Jubilæums Akvavit
Gravad lax gör sig bra tillsammans med en mildare snaps. Östgöta Sädesbrännvin har en ren smak med en liten sötma med inslag av honung, halm och russin som har förmågan att lyfta laxen till oanade höjder. O.P. Klar passar också utmärkt tack vare sin citrus- och dillkryddning.
Herrgårds Aquavit Lysholm Linie Östgöta Sädesbrännvin
Till rökt fisk passar rökig nubbe som Herrgårds Aquavit som lagrats på sherryfat och är smaksatt med whisky. Östgöta och Lysholm Linie har också tydliga fatlagringskaraktärer och är därför också utmärka val till rökt fisk.
Här hittar du receptet på de goda ägghalvorna med 3 olika fyllningar ->
Läckö Slottsaquavit O.P. Anderson Dill Aquavit Aalborg Jubilæums Akvavit
Ägg och majonnäs är riktiga snapsvänner smakmässigt och dillfrökryddningen i de här akvaviterna är en perfekt match till rommen och räkorna.
Lysholm Linie Gammal Norrlands Akvavit O.P. Anderson Björk O.P. Anderson Petronella O.P. Anderson Original
Ost kommer ju ofta i sällskap med vin men prova att låta ostarna träffa en akvavit. Kumminkryddningen är en utmärkt match i sig och finns det dessutom toner av fatlagring och torkad frukt blir det ännu bättre. Välj gärna den smakrika och sherrypräglade snapsen Gammal Norrlands Akvavit. O.P. Björk med sin fatkaraktär från björkknopparna, är utmärkt till all form av lagrad ost. Den lite alkoholsvagare O.P. Anderson Petronella, med sin fruktiga äppelkaraktär, är också jättegod till osten.
Receptet på den härliga regnbågssalladen med ugnsrostade primörer hittar du här ->
Numera finns det ju många fantastiska recept på vegetarisk och vegansk påskmat. För att matcha snaps till dessa så bör man tänka på två saker:
1. Hur smakstarka är de? 2. Vilka kryddor och smaker finns i rätten?
Är det en mild rätt så passar en mild snaps och tvärt om. Och om kryddan i snapsen finns i rätten eller skulle passa i rätten, så är det en bra kombination.
Exempel på mild snaps: Läckö Slottsaquavit O.P. Anderson Petronella
Exempel på smakstark snaps: O.P. Anderson Original Herrgårds Aquavit
Ett kryddat brännvin med lite fatliknande toner är en riktigt bra matchning till lammstek med örter och andra lammrätter.
Östgöta Sädesbrännvin Herrgårds Aquavit Lysholm Linie
Östgöta Sädesbrännvin är smaksatt med honung och whisky samt lagrad på whiskyfat, vilket gör den till den perfekta smakförstärkaren av grillat, kallskuret och mörkt kött - allt salt och fett. Fatlagringskaraktären och sherrytonerna i Herrgårds och Linie gifter sig utmärkt med rätter med en lite karamelliserad stekyta.
Till en påskig dessert full med ägg, som t.ex. Lemon Meringue Pie (citronmarängpaj), passar det fint med ett lite fruktigare och sötare brännvin, som O.P. Petronella.
Östgöta passar till alla former av chokladdesserter, och extra bra om det finns torkad frukt och nötter med i bilden.
Bjud på en Hallon Spritz med O.P. Anderson Petronella innan påskmåltiden! En bubblande och läckert rosa drink med smak av ekologiska hallon.
Recept på Hallon Spritz hittar du här. »
245,00 kr
Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin samt en ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
265,00 kr
O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.
299,00 kr
O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.
289,00 kr
I Svenska Nubbar hittar du ett urval av våra mest populära regionala klassiker med en stor bredd i smaktyp och kryddning.
Att gul är påskens färg är det ingen som kan förneka och här tipsar vi om 15 gula drinkar som passar utmärkt på påskkalaset.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Läs mer »Vill du bjuda på en riktigt smaklig middag till påsk? Här har vår receptkreatör Linnéa Seidel tagit fram sex recept på läcker påskmat - från snittar till påskgodis.
Läs mer »Snaps är en utmärkt smakförhöjare och i två filmer berättar kryddmästaren Jonas Odland och krögaren Fredrik Eriksson hur du enkelt matchar snaps till mat.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »