Hel citronkyckling i ugn.

Att tillaga en hel kyckling i ugn blir inte bara gott, det är otroligt lättlagat. Jag ser alltid till att ta en som väger minst 1 1/2 kg, helst 2. Ju större dom är ju lättare tycker jag det är att lyckas få till en riktigt saftig och god kyckling som räcker till flera personer.

/ Linnéa
Hel kyckling i ugnsform
Rating
4
2h

Recept på Citronkyckling:

1 hel kyckling 1 1/2- 2 kg
1/2 dl olivolja
3 msk honung
1 ekologisk citron
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt och svartpeppar
1. Värm ugnen till 200°C. Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
2. Blanda samman olja och honung. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Ha i det och rör om väl.
3. Gör små snitt i kycklingens skinn med en vass kniv. Pensla kycklingen med oljan
4. Skala och skär vitlök och lök i bitar. Fyll sedan kycklingen med lök, vitlök och de urpressade citronhalvorna
5. Stick i en stektermometer intill benet. Stek i ugnen tills innertemperaturen når 82°C.
6. Låt kycklingen vila minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.

Vintips till citronkyckling: 

Systembolagsnummer: 15558 219,00 kr

Till kycklingen är Drostdy-Hof Chardonnay Viognier ett bra val. Vinet har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen och en lätt fläkt av blommor med en balanserad syra och fruktigt avslut.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager