Hel laxsida med citrus och örter.

Att tillaga en hel laxsida blir både gott och är enkelt. Passar perfekt på en påskbuffé med ett glas vitt vin.
Hel laxsida
Rating
40 min

Hel laxsida med citrus och örter

1 1/2 kg hel laxsida med skinn
2 dl hackad persilja, dill, gräslök och basilika
1 citron (saft och skal)
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 blodapelsiner
2 apelsiner
1/2 citron
4 ägg
Krasse
1. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg en hel laxsida med skinnsidan ner.
2. Finhacka örterna. Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
3. Blanda örter, citronskal, citronsaft, olja, salt och peppar. Klappa in detta på laxen.
4. Ugnsbaka i 180°C i cirka 30 minuter.
5. Skala och skär ner blodapelsin och apelsin i bitar, pressa över saften från 1/2 citron och blanda om.
6. Koka äggen och låt svalna helt. Dela äggen på mitten, strö över salt och krasse. Servera detta till hel laxsida och citrus.

Passande dryck till laxen:

Systembolagsnummer: 16018 229,00 kr

Ett friskt och fruktigt vin med intensiva dofter av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Passar utmärkt till vårens lite kraftigare fiskrätter.

Systembolagsnummer: 22257 109,00 kr

Elegant och ungdomlig arom med inslag av honung, gula plommon och lime. Smaken är torr och nyanserad med en mycket bra smaklängd. Ett vin som passar utmärkt till all sorts fisk och skaldjur.

Fler recept till påskbuffén:

En saftig mandelkaka som smakar allra bäst med lite färska bär och lättvispad grädde. Kakan bakas på mandelmjöl vilket gör den till ett bra glutenfritt alternativ!

Läs mer
Påskris och O.P. Anderson

Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.   

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager