Helbakad kyckling med potatisgalette.

Varmrätten i vår grosshandlarmeny är en helbakad kyckling med potatisgalette. Till den serveras en smörsås med sardeller och kapris samt en sallad på bittra blad och spenat i en confiterad citrondressing. Till förrätt serveras tagliatelle med syrad grädde och tryffel och efterrätten består av en ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde.
Helbakad kyckling med potatisgalette
Rating
4

Helbakad kyckling

1 hel svensk kyckling
2 krm torkad timjan
1 krm svartpeppar
3 krm paprikakrydda
1 krm chilliflakes
3 krm salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp en liter vatten och häll över den råa kycklingen i ett durkslag. Detta gör du för att stänga porerna i skinnet som kommer resultera i en extra krispig kyckling.
3. Torka av kycklingen med kökspapper, massera in kryddorna i kycklingen och baka kycklingen i ugnen på 200 grader i 40 min.

Smörsås med kapris och sardeller

2 schalottenlökar
3 msk vinäger vit
1/2 dl vatten
2 dl grädde
75 g rumsvarmt smör
3 krm salt
3 msk citronsaft
2 msk kapris hackad
5 sardeller finhackad
1. Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vatten. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.
2. Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.
3. Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med salt och addera resterande ingredienser innan servering.

Potatisgalette

15 st medelstora potatisar (fast sort)
1 rulle färsk smördeg (rund)
salt
olivolja
1. Lägg ut smördegsplattan på en ugnsplåt täckt med smörpapper.
2. Skiva potatisen i tunna skivor.
3. Lägg ut potatis omlott på smördegsplattan och lämna 6 mm tom kant av smördeg runt om potatisen.
4. Vik in de tomma kanterna mot potatisen och pressa en extra gång med en gaffel.
5. Ringla över olivolja och salt på potatisen och baka i 180 grader i ca. 20 min.

Bittra blad med confiterad citrondressing

3 skivor citron
1 dl citronsaft
2 krm salt
1 msk honung
1 radicchio / rosésallad
1 påse spenat
1. Koka alla ingredienser på svag värme i 20 min. Låt svalna och finhacka eller mixa allt i en matberedare.
2. Dela salladen och skölj i kallt vatten.
3. Blanda upp i citrondressingen innan servering.

Dryck till snapsbordet:

Systembolagsnummer: 42 284,00 kr

I år firar O.P. Anderson 130 år sedan lanseringen år 1891. Receptet har inte rörts på 130 år, bortsett från att alkoholhalten sänkts något. Den passar lika bra till en väl tilltagen lunch som till favoritsillen och på påsk- eller julbordet.

Grosshandlarlunch förrätt och efterrätt:
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager