Honungsrostade nötter - god tapas i sin enklaste form

Honungsrostade nötter - god tapas i sin enklaste form.

Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte alltså över sina vinglas med små fat, för att undvika att få flugor och andra små insekter i sitt vin. På faten passade det då perfekt att lägga skivor av skinka, bitar av ost och bröd. I ett vingslag var tapasen född. På ett ungefär i alla fall.

När man i nutid säger att man ska äta tapas, är det ofta sättet att äta på, med flera små rätter som dukas fram, än specifika rätter man syftar på. Här hittar du mitt recept på honungsrostade nötter med flingsalt - en härlig kombo av sött och salt. Mina honungsrostade nötter är dessutom superlätta att göra!
Honungsrostade nötter
Rating
20 min
200 g valfria nötter
2 msk honung
Flingsalt
1. Blanda nötter med honung i en bunke (det gör inget om honungen inte blir jämnt fördelad, den smälter i ugnen sen).
2. Sprid ut nötterna på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 175° i cirka 10 minuter. Rör om en eller två gånger så honungen fördelas över alla nötter.
3. Ta ut de honungsrostade nötterna ur ugnen och strö flingsalt över de när de fortfarande är varma. Låt svalna helt och förvara sedan i en tät burk.

Vin till honungsrostade nötter:

Systembolagsnummer: 22662 87,00 kr

Till tapas passar såklart en äkta spanskt Rioja allra bäst. Faustino VII har en medelstor och fruktig doft. Smaken har inslag av blåbär och plommon. Ett bra vinval till dina honungsrostade nötter!

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager