Så får du den perfekta hemmabaren.

Vill du också utforska mixologi och få till en schysst hemmabar? Här är en guide till en perfekt hemmabar i olika prisklasser och var du hittar inspiration!

Verktyg till hemmabar

Intresset för mixologi har ökat stadigt sedan Coronapandemins utbrott i våras. Vill du också utforska mixologi och få till en schysst hemmabar är det dags att införskaffa de barverktyg som mixologer använder sig av, damma av de gamla cocktailböckerna och börja följa bartender-konton online. Här guidar jag dig till en perfekt hemmabar i olika prisklasser och ger tips på var du kan hitta inspiration.

Hemmabaren är här för att stanna

Våren 2020 blev “drinkstagrammern” en klart lysande stjärna på internet-himlen. När barer och restauranger tvingades stänga ned på grund av spridningen av Covid-19 följde en mixologi-boom som fortfarande är högaktuell. Med oändligt mycket mer tid i våra hem än vanligt och med begränsade möjligheter att besöka de vattenhål där vi i normala fall tagit del av både social interaktion och ett sofistikerat drickande har kliande fingrar och suget efter goda drinkar behövt stillas på annat håll — cocktailhantverket blev snabbt en hyllad förströelse.

Man i sin hemmabar

Över hela världen såg vi barer erbjuda “cocktails to go” och hemleverans av färdigblandade drinkar och via youtube-kanaler och sociala medier. Med sina live-stream och stories-funktioner såg vi kändisar blanda Quarantinis och allt från amatör-bartenders till yrkesverksamma mixologer instruera oss i en uppsjö av cocktail-tutorials. Idag är konton som förser sina följare med step-by-step-instruktioner i hur man gör smaksatt sockerlag, pre-batched cocktails eller rätt och slätt hur man får till en perfekt Draja en del av vardagsflödet. 

Verktygen du måste ha i hemmabaren 

Vare sig din hemmabar är gömd i ett skåp, designad som ett jordklot, består av en vagn eller är en platsbyggd mittpunkt gillestuga-style, så måste den husera en del verktyg som utgör den praktiska arsenalen. Så låt oss ta en närmare titt på de viktigaste av de barverktyg vi bartenders arbetar med i vårt hantverk, vilka är ett måste för en hemmabar värd namnet. Och är ni intresserade av att ta mixologin till nästa nivå följer en kompletterande lista över vad jag anser att en “riktig bar“ bör vara utrustad med.

Hemmabaren Bas (ca 1000 kr)

Verktyg till hemmabaren

Hemmabaren Next level (plus ca 1000-1500 kr) 

Spriten i hemmabaren 

Utöver att investera i barverktyg och accessorer till din hemmabar behöver du bygga upp ett förråd av flaskor för att hemmabaren ska bli komplett. Själv har jag alltid vodka, gin, rom, bourbon, söt och torr vermouth, en eller ett par amari (syderuropeiska bittersöta likörer) som t.ex. Carpano Classico och minst en aromatisk bitter (Angostura, Peychauds etc.) hemma. Med de här produkterna kommer du lång väg då de utgör grunden i många av våra klassiska cocktails. Härifrån kan man sedan skriva upp tequila på önskelistan och slå till när suget efter smuttvänlig scotch smyger på, för att med tiden bygga vidare med t.ex. franska likörer och japanska destillat.

Boktips

Tips på online-kanaler

Cocktail hemma vid fönster

Var alltid redo

Visst kan man skaka en cocktail i en glasburk eller en termos och nog går det att röra en drink i en presskanna för kaffe. Många enkla köksredskap går att använda som substitut till de fina och ibland dyra barverktygen, men om intresset för mixologi har vuxit sig starkt under pandemin är en investering i riktiga verktyg till din hemmabar något du kommer få avkastning för i form av mixolog-självkänsla, snygg interiör och potentiellt en ny skara följare till dina sociala medier-konton. Och glöm inte att en äkta mixolog alltid är redo för gäster, så se till att göra plats för en flaska sockerlag i kylen och att färsk citrus alltid finns inom räckhåll.

/Tina Shine

Muddla frukt och bär till drinkar Muddlarskola: Lär dig muddla till drinkar.

Hur får man frukter, bär och örter att smaka mest i drinkar? Bartendern Tina Shine slår ett slag för att muddla dem och lär dig olika muddlingtekniker och till vilka drinkar de passar bäst.

Läs mer
Cocktails med isAtt göra cocktails med eller utan is.

Bartendern Tina Shine förklarar varför is är viktigt när man blandar och serverar cocktails. Du får även veta vad så kallad pre-batching är.

Läs mer
Cocktails med ginFörvandla groggen till cocktail.

Det behöver inte vara komplicerat att göra goda och vackra cocktails. Bartendern Tina Shine ger här sina knep som förvandlar en grogg till cocktail.

Läs mer
Priser till O.P. Anderson och ExplorerPriser till O.P. Anderson och Explorer i The Spirit Business Gin Masters.

Världens främsta ginsorter är korade brancshtävlingen The Spirit Business Gin Masters och både O.P. Anderson och Explorer kammade hem priser.

Läs mer