Inkokt lax med saffran och hjortronsås.

Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.

Inkokt lax med saffran och hjortronsås
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

1555808

249,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225706

249,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. Nackdelen är att julbordet vi serverar här hemma på det viset utökas och bara blir större för varje år. För hittills är det nog bara det året min pappa gjorde någon konstig rotfruktslåda (som inte riktigt föll någon i smaken) som det nya sedan inte fått en stående plats på julbordet. Men vad gör väl det?I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.

Inkokt lax med saffran

Ingredienser

  • 2 liter vatten

  • 1 dl ättika

  • 1 stor lök

  • 3 msk salt

  • 10 kryddpepparkorn

  • 1 g saffran

  • 2 tsk strösocker

  • 4 st lagerblad

  • 2 msk fryst dill

  • ca 500 g lax (använd en hel som du skär i bitar eller färdigskurna laxfiléer)

Gör så här

    1. Blanda vatten och ättika i en stor kastrull.

    2. Skala och dela löken. Lägg i den i vattnet. Blanda i salt, kryddpeppar, saffran, socker, lagerblad och dill.

    3. Låt allt koka upp och sjud i cirka 10 minuter.

    4. Lägg i laxen och slå av värmen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i cirka 1 timme.

Hjortronsås

Ingredienser

  • 3 dl creme fraiche

  • 2 msk hjortronsylt

  • 1 msk majonnäs

  • 1 nypa salt

  • 1 msk citronsaft

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till hjortronsåsen.

    2. Låt den gärna stå minst en timme innan servering.

    3. Servera hjortronsåsen med nykokt mandelpotatis till den inkokta laxen med saffran.

Vintips till laxen:

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


Är ni många kring julbordet är det praktiskt att köpa vin på box. Det här vinet görs på två druvor, Chardonnay och Viognier, och passar fint både till fisken och vegetariska rätter. Vinet är torrt och medelfylligt med smak av nektar, persika, citrus och äpple.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

249,00 kr


En riesling som är mycket användbar på julbordet till både gravad, rökt och inkokt lax. Passar även till skaldjur och skagenröran. Vinet är torrt och friskt med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime.

Vinet finns både på halvflaska, helflaska och i magnum som ser pampigt ut på julbordet.

Fler laxrecept till jul

Recept: Linnéa Seidel