Italiensk Bistecca Fiorentina med saltkokt delikatesspotatis.

På vilket sätt välkomnar man årets mörkaste månad? Jo, man tar såklart fram grillen och lagar lite mat utomhus! Själv är jag helt övertygad om att livet blir lite lättare att leva då.

Idag har jag fått tag på en riktigt fin bit T-bone steak, alltså en detalj där du får både filé och biff i samma bit. Se till att köpa kött av bra kvalitet och köttbiten bör väga minst 600 g. Det blir precis lagom mängd åt två personer.

Av min steak gjorde jag en Bistecca Fiorentina, en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt utan massor av onödiga kryddor eller tillbehör. Här får köttet stå för den fantastiska smaken.

Allra godast blir det om du grillar och sedan låta köttet ligga och vila minst 20 minuter innan det skärs upp. Men om du inte har tillgång till grill så kan du steka på den i en grillpanna så den får snygga ränder och sedan låta den gå klart i ugnen tills innertemperaturen är ca 50-54°C. Då får du en medium-rare köttbit.

Jag har penslat min köttbit med olja och sedan gnidit in salt, svartpeppar och rosmarin. Det är allt som behövs här. Till köttet har jag gjort saltkokt delikatesspotatis. SÅ gott! Jag tycker att köttet kommer fram allra bäst genom att servera det precis så här. Med ett glas vin till. Men det går såklart fint att ha någon smaksatt majonnäs till för den som önskar!

Servera ett glas Ruffino Modus IGT Toscana till din Bistecca Fiorentina. Ett vin som gjort för den här maträtten med inslag av ekfat, mynta, balsamvinäger och tobak.
Bistecca Fiorentina
Rating
4
45 min

Bistecca Fiorentina

2 bitar à 300 g T-bone steak
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk rosmarin
1. Ta fram köttet i god tid så det är helt rumstempererat.
2. Gnid in köttet med olja, salt, peppar och färsk rosmarin.
3. Grilla köttet på båda sidor tills det fått fin färg och önskad stekgrad. Eller stek köttet i en grillpanna och låt köttet gå klart i ugnen på 150°C till önskad stekgrad. Jag föredrar 50-54°C.
4. Låt köttet vila i minst 20 minuter.

Saltkokt delikatesspotatis

800 g delikatesspotatis
2 l vatten
1 dl salt
Olja
Flingsalt
1. Häll upp vatten i en kastrull och lägg i potatis och vanligt salt. Låt potatisen koka utan lock tills den är helt klar.
2. Häll av vattnet, ringla över lite olja och strö på flingsalt.

Fylligt rödvin till Bistecca Fiorentina:

Systembolagsnummer: 74728 339,00 kr

Ruffino Modus har en komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. I munnen är vinet fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao.

Se också

Gnocchi är en italiensk klassiker och i Toscana kallas de ofta för topini (små möss) p.g.a. sin storlek. Se recept på en härlig gnocchi med salsiccia här.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager