Janssons frestelse med brynt smör.

Det finns tre saker som garanterar en lyckad Janssons frestelse. Nr 1: använd alltid riktig grädde! Nr 2: stek löken på medelvärme tills den är så mjuk att den nästan går sönder. Nr 3: avsluta allt med att hälla lite brynt smör över din Jansson.
Janssons frestelse med brynt smör
Rating
4
1 kg potatis
2 gula lökar
1 burk ansjovis (á 100 g)
3 dl grädde
50 g smör
1. Skala potatisen och strimla den sedan till önskad storlek.
2. Skala och skiva löken. Stek den i en klick smör på medelvärme tills den blir helt mjuk.
3. Tag ur ansjovisarna ur burken och skär dom i småbitar. Häll upp spadet från ansjovisen i en tillbringare. Tillsätt grädden och blanda om.
4. Smörj en form och varva sedan potatis, lök och ansjovis. Avsluta med att hälla över grädden och ansjovisspadet.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 50-60 minuter.
6. Bryn smöret och häll det över din Jansson innan servering.

2 viner i olika prisklass till Janssons frestelse:

Systembolagsnummer: 2543 69,00 kr

Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.

Systembolagsnummer: 74846 289,00 kr

Ett vin med ovanligt välbalanserad smak för att vara en Amarone, med fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Det får med fördel finnas syrlighet i anrättning och gärna feta eller krämiga komponenter - som en gräddig Janssons frestelse.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager