Ingen jul utan sött! Här har vi samlat några efterrätter till jul som passar antingen som desserter på julbordet eller enskilda efterrätter att servera gästerna.
Julens efterrätter och desserter utgör en söt och efterlängtad avslutning på det festliga måltidsspektaklet. Traditionella julkryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika dominerar många av dessa läckerheter. Pepparkaka, saffran, mandel och tranbär är också vanliga inslag i de söta kreationerna, liksom apelsin.
När du planerar julens desserter är det bra om det är något du kan göra i förväg så gott det går. På själva julafton vill du inte behöva göra annat än att ställa fram efterrätten eller på sin höjd vispa grädde till.
Är någon i sällskapet vegan? För att göra en dessert vegansk kan du ersätta animaliska produkter som smör eller grädde med växtbaserade alternativ såsom kokosgrädde eller mandel- eller cashewsmör. Dessa alternativ kan bibehålla krämighet och rika smaker utan att förlora den autentiska känslan.
Tänk också på att julens dessert är det sista man äter efter ett ofta rätt omfattande julbord eller en julmiddag och de flesta är vid det här laget väldigt mätta redan. Därför kan du minska portionerna något om det är en efterrätt du tänker servera vid bordet. Gör du flera desserter och ställer fram på julbordet är det också bra om man kan ta bara en liten bit av varje sötsak - man vill ju få chans att smaka på det mesta! OCH: Glöm inte ett gott dessertvin till!
Lycka till och god jul!
Julen är det sötas högtid och här har Linnéa tagit fram en enkel men väldigt god dessert med julens kryddor kanel och apelsin. Servera med ett sött och juligt bubbel med glöggsmak från Glöet.
Läs merEn läcker dessert med Glöet mousserande glögg som är enkel att göra. Dekorera med våffelkex, granatäppelkärnor och bär.
Läs merEn ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs merPannacotta är en krämig italiensk dessert. Här gör vi den i två lager med en härligt julig touch.
Läs merTrifle är populär dessert i det brittiska köket och består av flera lager med krämiga fyllningar, kaksmulor och bär. Toppa med pepparkakor, polkastänger och bär.
Läs merGör som Linnéa och smyg in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde på dessertbordet i jul.
Läs merEn julig cheesecake som görs på färskost och grädde smaksatt med mousserande glögg och klassiska julkryddor. Pepparkakor i botten och fin julröd topping.
Läs merVad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.
Läs merSom dessert på självaste julafton tar jag ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade nötter över.
Läs merLinnéa har komponerat ihop en oemotståndlig dessert till vintern. Glöggkokta päron med vispad grädde och ädelost!
Läs merGodis och sött är en självklar del av julen för de flesta. Därför bjuder vi här på några enkla recept på julgodis, med choklad, nötter, marsipan och andra smaker som andas jul.
Läs merBag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår.
Läs merDen klassiska kryddade glöggen har länge fått värma oss som den är, på sin höjd blandad med russin och mandlar. Men fler och fler upptäcker det kryddade vinets potential i drinkar och cocktails! Här har vi samlat festliga exempel på glöggdrinkar.
Läs merIstället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs mer