Har du någon i din närhet som är intresserad av dryck och skulle uppskatta en fin flaska med något gott? Då har vi julklapparna för dig - här tipsar vi om några härliga spritdrycker av olika slag och prisklass att ge bort.
Visst är det lite extra kul att ge bort en upplevelse? Och vad passar då bättre än en upplevelse som innebär njutning för gom och sinne. Här är tips på klappar som passar både den som vill njuta av något gott i glaset direkt men även till den som gillar att blanda drinkar och cocktails.
Lyxig klapp från världens bästa whiskydestilleri.
En fantastisk lyxig klapp till den dryckesintresserade som passar utmärkt att njuta av i klassiska cocktails såsom Old Fashioned eller Bourbon Sour. Whiskeyn har en nyanserad smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkad frukt, vaniljfudge, marsipan, apelsin, viol och kokos.
USA
409 kr
Buffalo Trace har en stor, fruktig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, vanilj, viol, torkad frukt och smörkola. Smaken är fyllig och lätt eldig.
Passar perfekt att servera som avec eller i drinkar.
Ett roligt och icke-mossigt whiskeyvarumärke!
Carlow Counting Days Irish Whiskey är en irländsk som passar den som är dryckesintresserad men som inte har blivit en inbiten whiskydrickare än. Det är en lättsam whiskey med en tilltalande och fruktig smak som avnjuts bäst som den är eller i ett highballglas tillsammans med is och Ginger Ale. Dessutom är det en perfekt julklapp som inte kostar skjortan!
Irland
269 kr
291 kr
Lagrad i tre år på ekfat som tidigare innehållit bourbon ger den här fruktiga whiskyn en ton av vanilj.
En fin cognac för livsnjutaren.
Renault grundades av Jean-Antonin Renault 1835 och dess Renault Carte Noire Extra är synonymt med kvalitet bland kännare över hela världen. Under nästan två århundraden har dess särpräglade mörka färg väckt uppmärksamhet och i Sverige kallas den ibland för "Svart Renault".
Frankrike
649 kr
Renault Carte Noire har en komplex doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, apelsin, marsipan, mörk choklad, muscovadosocker, örter och vanilj. Smaken är komplex med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikos, apelsin, nötter, chokladtryffel, örter, vanilj och marsipan.
Två kärlekar möter varandra.
I ett unikt samarbete lanseras nu Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish där Boulards Calvados har lagrats på fat från O.P. Anderson Distillery i Matfors. Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.
Frankrike
559 kr
Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.
Exotisk rom från familjeägd producent.
Bakom Takamaka står bröderna Bernard och Richard från familjen d’Offay som bott på Seychellerna sedan ögruppen befolkades på 1700-talet. Den viktiga sjöfarten till och från öarna gjorde rom till en del av kulturen hos nybyggarna redan från start. Det var dock först när bröderna d’Offay startade Trois Frères Distillery för Takamaka år 2002 som Seychellerna fick sitt första egna romdestilleri. Under de senaste åren har rommen från paradisöarna vuxit till en global succé.
Seychellerna
499 kr
Takamara St André Extra Noir är en blandning av rom som destillerats på melass i koppar- och kolonnpannor. Därefter sker en hydrodynamisk kavitation tillsammans med fransk ek samt bourbonfat. Avslutningsvis får rommen vila i tio år gamla franska romfat tills den är redo för buteljering. Resultatet är en tropisk, fyllig och kraftfull rom med kryddiga inslag från den franska eken samt söta toner av vanilj från bourbonfaten.
St André Extra Noir dricks på is eller som den är.
För finsmakaren.
Destilleriet Poli är helt familjeägt och ligger i Schiavon nära Bassano del Grappa i hjärtat av Veneto. Destillationstraditionen startades av Titta Poli som egentligen tillverkade stråhattar men vars sanna passion var grappa. Den grundläggande idén hos familjen Poli är att bara använda helt färska pressrester, att omedelbart destillera råmaterialet och att till fullo behärska och använda den traditionella destillationsanläggningen. Destillerie Poli säger själva att det enda som behövs för att göra bra grappa är färska pressrester och hundra års efarenhet.
Italien
649 kr
Jacopo Poli Grappa Amorosa Di Settembre har en fruktig och elegant doft med inslag av citrus och apelsinskal, äpplen, honung och färska blommor. Mjuk, fräsch och elegant smak med balanserad alkohol och inslag av citrus, fikon, äpplen och viss kryddighet. Lång aromatisk eftersmak.
Till akvavitälskaren.
Detta är en produkt sprungen ur ett samarbete mellan O.P. Anderson och calvadosproducenten Boulard. Tidigare i år släpptes en calvados lagrad på akvavitfat från O.P. Anderson och nu kommer den andra lanseringen i samarbetet som är en O.P. Anderson akvavit lagrad på calvadosfat från Boulard.
Sverige
499 kr
Denna unika akvavit har en elegant och avrundad kryddighet från kummin, fruktiga toner av äpple samt en subtil smak av lakrits och ek.
Samlarens nya favorit.
Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över.
Storbritannien
439 kr
Bunnahabhain Mòine har en tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merBartendern Tina Shine tipsar om hur du enkelt ger drycker en julig touch.
Läs merHär listar vi 20 goda och juliga drinkar att servera under årets mysigaste högtid.
Läs merÄggtoddy - en krämig och högaktuell klassiker varje jul! Vi fördjupar oss i äggtoddyns historia och tittar på hur George Washington blandade sin eggnog.
Läs mer