Novent är en sammanslagning av orden november och advent och blir ett begrepp för alla oss som helt enkelt inte orkar vänta till december med att börja pynta, baka och pyssla inför julen.
Julen är det mysigaste den svenska vintern har att erbjuda, därför är det inte konstigt att många vill dra ut på firandet maximalt. Vi på folk o folk smygstartar julemyset redan i september, när årgångsglöggen från Blossa avslöjas, så vi är definitivt med på Novent-tåget!
Novent, alltså att fira advent redan i november innebär, till skillnad från det mer traditionsenliga firandet i december, att du kan plocka ut russinen ur kakan och bara välja de bitar du själv mår bra av. Det kan vara att spela julmusik hemma (det finns faktiskt forskning som visar att personer som lyssnar på julmusik tidigt mår bättre!) – eller kanske börja julpyntandet och lysa upp hemmet med fina lyktor och stjärnor. Att baka lussebullar eller bygga pepparkakshus, kanske att julpyssla med barnen i lugn och ro innan alla luciatåg och glöggfikor. Det är en mer kravlös advent, helt enkelt.
November kan ju upplevas som en ganska tråkig månad mittemellan Halloween och julafton, det är mörkt, ofta blött och de fina löven har fallit av träden. Så varför inte göra något åt saken? Många influencers, inredare, stylister och företag har lyft Novent, som enligt många startar första söndagen i november, och visar hur de själva smyger igång säsongen.
Vi älskar som bekant god mat och dryck och därför firar vi in Novent med den smak vi mest förknippar med jul: Glögg! Härliga kryddor som kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomerans som kan serveras på så många spännande sätt. Medan adventsfirandet kanske kräver den klassiska rödvinsglöggen och pepparkakor är Novent ett utmärk tillfälle att prova något nytt och spännande. Kanske en rolig glöggcocktail som någon av dessa:
En uppfriskande variant av en klassisk spritz! Perfekt för festliga tillfällen och går att göra med eller utan alkohol.
Läs merGör din klassiska Negroni mer kryddig och värmande under de kalla vintermånaderna. Här får Blossas starkvinsglögg ge smak åt en juligare Negroni.
Läs merOm du inte är helt redo för full-on höstmys ännu, bjud på denna fräscha sangria med Blossa Rosé alkoholfri på din nästa bjudning! Iskall och uppfriskande, men som ändå får dig att längta till juletider!
Läs merVärm dig i vinterkylan med en varm GT. Här kryddar vi upp den med Blossas nya rödvinsglögg med smak av saffran och apelsin.
Läs merEn annan idé är att bjuda på ett gott glubbel (glögg+bubbel) som välkomstdrink, till några goda tapas eller kanske till en skopa sorbet i ett coupeglas till dessert. Både Glöet och Blossa har trevliga mousserande glögg som passar utmärkt i Novent:
Det finns också massor av spännande varianter och smaker på glögg som är värda att provas som de är, kanske värmda eller kalla med några isbitar. Här är några Novent-favoriter just nu:
Nyhet
Finland
149 kr
2025 är Blossas årgångsglögg för första gången en rödvinsglögg. Med inspiration från de europeiska Alperna och deras glühwein har Blossa 25 toner av citronzest, pomerans och granskott, samt de klassiska glöggkryddorna som kanel och kardemumma.
Tillfällig nyhet
Finland
239 kr
Glöggen är byggd på Blossas ursprungsrecept och har en doft av torkad frukt, kakao och choklad. Smaken är rik med djup sötma från portvinet och klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.
Nyhet
Sverige
135 kr
Blossa Trestjärnig Frost med gin är en vitvinsglögg som spetsats med gin, och därigenom tagit del av ginens klassiska toner av enbär och citrus samt en elegant blommighet.
Nyhet
Finland
43,90 kr
Blossa Pumpkin Spice är en alkoholfri rödvinsglögg kryddad med höstens värmande kryddor: Kanel, ingefära, muskot m.m förutom Blossas klassiska glöggkryddor som macererat i minst fem månader innan buteljering.
Vill du servera något gott till glöggmyset i Novent? Testa något av recepten nedan.
Glad Novent!
01.11.2024
När det är dags att samlas runt adventsljusstaken, med den varma glöggen i hand – då är det trevligt att kunna bjuda på något gott. Här har Linnéa knåpat ihop fyra goda tillbehör till glöggfikat.
Läs merVad sägs om saffransplättar med tranbärssylt, julsnittar med vedrökt karré och senapsröra, eller pepparkakor med mousse på ädelost, grädde och honung?
Läs merGlöet är ett lyxigt, färdigblandat glubbel som finns i en vit och en röd variant. Här tipsar Linnéa om tre härligt juliga tilltugg till ditt glöggbubbel, som känns lite lyxigare än vanlig plockmat till minglet.
Läs merStarta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer