Amanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till julens alla sammankomster.
Snapsvisan är någonting typiskt svenskt och det är en unik visskatt vi gärna vill föra vidare. På Spritmuseum kan du läsa om snapsvisans historia och får då bland annat veta att det bara är svenskar (och finlandssvenskar) som sjunger för att få dricka och att visan ska vara kort, ha en känd melodi och gärna en humoristisk knorr på slutet. Men även om de är korta och enkla kan ett litet sånghäfte ofta vara behjälpligt.
I det nedladdningsbara häftet hittar du snapsvisor med ny text till klassiska julvisor, skrivna av festexperten Amanda Colldén. Perfekta att köra på glöggminglet eller julmiddagarna med släkt eller vänner. För er som är sugna på att piffa till umgänget med lekar finns det några enkla sådana längre ner i häftet. Dessa är inspirerade av populärkultur som alla känner till med en julig twist.
För rätt sidordning vid vikning, välj vid utskrift:
1. Dubbelsidig
2. "Vänd längs kortsidan"
(3. "verklig storlek" - för snyggast utskrift)
Från oss alla, till er alla: God jul och gott nytt år!
Sverige
229 kr
O.P. Anderson Julaquavit är kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med juliga toner av pomerans, cognac och sherry och lagrad på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak.
Passar till julbordets rätter såsom sill, lax och småvarmt.
Sverige
219 kr
En traditionell kryddning med kummin, anis och fänkål i grunden, kompletterad med fyllighet från dadlar och cognac samt en friskhet från citronzest.
Passar till sill, lagrad ost och det mesta från sjö och hav samt julbordets varma delar. Dessutom utmärkt till sötsaker som choklad och kola.
Finland
159 kr
Herrgårds Julsnaps är baserad på den sherryfatslagrade och whiskyspetsade Herrgårds Aquavit. Sin julkryddiga fruktighet har den fått av extrakt från skal av färska ekologiska apelsiner samt från nejlika, ingefära och kardemumma.
Passar utmärkt till många av julbordets rätter från sill och lax till småvarmt och ost. Särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost.
Danmark
309 kr
Aalborg Jule Akvavit skapades som en hyllning till 1800-talets akvavit med en ren och rustik kumminsmak. Alkoholhalten ligger på 47,4 procent vilket var standard på den tiden.
Den här kraftfulla akvaviten passar speciellt bra till lite fetare rätter med lite högre sälta på julbordet som t.ex. Janssons Frestelse, julskinka och en kraftig blåmögelost som exempelvis Roquefort.
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merMatkreatören Fredrik Eriksson har skapat en välkomponerad meny till vilken Jonas Odland, Master Blender för O.P. Anderson, matchat lika många julsnapsar.
Läs merI år bjuder vi på en härlig 3-rättersmeny för dig som ser fram emot god mat, goda viner och trevligt umgänge i jul. Vintips i olika prisklasser finns till varje recept.
Läs merMaster Blender Jonas Odland besvara julens vanligaste snapsfrågor. Till exempel varför vi dricker snaps till julbordet och vilken snaps som passar till skinkan.
Läs mer