Julsnaps - bästa snapsen till olika sorters julmat.

Snapsens bästa egenskap är att den förhöjer smaker och de unika smaksättningarna i de olika sorterna av kryddat brännvin som finns förhöjer och förstärker smakerna i den mat de kombineras med. folk o folk presenterar julens guide för att lyckas matcha julbordets alla rätter med rätt kryddat brännvin.

Snapsbricka

"När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen.

Inför julens måltider vill jag istället tipsa alla, och även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder." 
Kryddmästare Jonas Odland

Så matchar du mat och dryck på julbordet

Det enklaste sättet att få till riktigt bra kombinationer är att välja en av våra speciella julsnapsar; O.P. Anderson Julaquavit, Prima Julsnaps och O.P. Anderson Petronella Julsnaps.

De är alla skapade för att drickas till det svenska julbordet. Deras mångfacetterade kryddning gör att olika kryddor kommer att träda fram och samspela med den breda palett av smaker som finns i de olika rätterna.

Julsnapsarna har en kumminkryddning som harmonierar med sill och ost, något fruktigt som passar med skinkan och det småvarma, samt citrus eller kanel som matchar många av de söta smakerna som avslutar julbordet.

Med detta sagt så bör det tilläggas att smakupplevelsen kan ökas ytterligare genom att följa vår snapsguide och komplettera julsnapsarna med några andra kryddningar:

Bild på sill

Snaps till inlagd sill

Originalet från 1891, O.P. Anderson, är känd som den perfekta snapsen till inlagd sill. Hur kommer det sig? Jo, traditionell sillinläggning bygger på en ättikslag med 2/3 socker, vilket gör sillen otroligt söt och syrlig. Kummin är en av få kryddor som kan rå på detta unikum till fiskrätt.

O.P. Anderson har den klassiska svenska akavavitkryddningen bestående av just kummin, anis och fänkål. Därför är egentligen alla typer av akvavit, såsom O.P. Anderson och Gammal Norrlands, att rekommendera till sillen.

De lite rundare och gräddigare sillarna, t.ex. senapssill, passar bäst med en mildare snaps som Läckö.

Bild på gravlax

Snaps till gravad lax

Gravad lax gör sig bra tillsammans med en mildare snaps. O.P. Anderson Klar och Prima Julsnaps har båda en citronkryddning som passar fint till lax.

Snaps till rökt lax och annan rökt fisk

Till rökt fisk passar rökig nubbe som Herrgårds Aquavit som lagrats på sherryfat och är smaksatt med whisky. Till övrig fisk passar Läckö Slottsaquavit eftersom den är kryddad med dillfrö och dill är en vanlig krydda till fisk. Cognac- och sherrytonerna i O.P. Anderson Julaquavit ger också en utmärkt match.

Bild på O.P. Anderson range

Snaps till ägg med löjrom och majonnäs

Ägg och majonnäs är riktiga snapsvänner smakmässigt och dillfrökryddningen är en perfekt match till löjrommen

Snaps till Janssons frestelse

Jansson med fylliga smaker av lök och ansjovis kompletteras perfekt av snapsar med toner av torkad frukt. Det fixas med sherryn i Norrlands och cognacen i Julakvaviten.

Bild på julskinka

Snaps till prinskorv, köttbullar och julskinka

Till de dessa rätter passar lagrade eller fruktiga smaksättningar utmärkt.

Östgöta Sädesbrännvin med sina smaker av fatlagring, whisky och honung, är en perfekt smakförhöjare, liksom Herrgårds Aquavit, som förutom sherrytoner också har karaktär från maltwhisky. O.P. Anderson Petronella Julsnaps angriper från ett annnat håll, som med sin äppliga frutktighet fungerar som äppelmoset eller lingonen till skinkan och det varma.

Snaps till revbensspjäll

De fylliga och kryddigt aromatiska smakerna från revbenspjällen samspelar med sherryn i Gammal Norrlands Akvavit och ljuvliga smaker tas fram genom kanelen, pomeransen och cognacen i O.P. Anderson Julaquavit.

Grönkålspaj

Snaps till de gröna rätterna

Numera finns ju många fantastiska vegetariska och veganska rätter för julbordet. För att matcha snaps till dessa så bör man tänka på två saker:
 
1. Hur smakstarka är de?
2. Vilka kryddor och smaker finns i rätten?

Är det en mild rätt så passar en mild snaps och tvärt om. Finns en smakmatch mellan snaps och krydda i maten? Antingen om kryddan finns i rätten eller om den skulle passa i rätten - i bägge fall så kommer det bli en bra kombination.

Bild på ost och snaps

Snaps till lagrad ost

Ost kommer ju ofta i sällskap med vin men prova att låta ostarna träffa en snaps. Kumminkryddningen är en utmärkt match i sig och finns det dessutom toner av fatlagring och frukt blir det ännu bättre. Välj O.P. Anderson Björk som är smaksatt med björkknoppar och har varma toner som av björkris i bastun, eller smakrika och sherrypräglade Gammal Norrlands Akvavit. O.P. Anderson Petronella Julsnaps, med sin fylliga äppelkaraktär, passar också klockrent.

Bild på chokladbitar

Snaps till choklad

Rånäs med pomerans till choklad, tänk romerska bågar. Dadlar och citrus i Prima Julsnaps passar också perfekt.

Snaps till ris à la malta

Dadlar och rund, fruktig citrus till den gräddiga apelsinsmaken - mums!

Snaps till mandelmusslor med grädde och sylt

Russin och honung gör Östgöta Sädesbrännvin till en fin följeslagare till mandelmusslorna.

Avec vid brasa efter julmat

Snaps efter maten

Känner du dig lite däst efter måltiden? En liten Bäska Droppar hjälper dig att smälta maten.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager