Kola- och chokladbiskvi med smörkräm med toner av konjak.

En ljuvlig biskvi med fantastiska smaker av choklad, kola och en touch av konjaken Grönstedts Le National 2020. Receptet är uppdelat i tre delar; biskvibotten, smörkräm och chokladdopp.
Kola- och chokladbiskvi
Rating

Biskvibotten

150 g mandelmassa
100 g socker
1 äggvita
1 krm salt
1. Riv mandelmassan.
2. Lägg alla ingredienser i en skål.
3. Vispa allt till en slät smet.
4. Fyll en spritspåse och spritsa klickar stora som en 5-krona på bakplåtspapper.
5. Baka bottnarna på 175° i 8-10 min i mitten av ugnen.
6. Ta ut och låt svalna och ställ sedan in bottnarna i kylen.

Smörkräm

50 g mörk choklad
150 g rumstemperat smör
50 g smör
2 dl strösocker
2 nypor flingsalt
2 mindre kastruller
1. Kastrull 1:
Bryn 50 g smör till en gyllenbrun färg. Ställ av från plattan direkt vid önskad bryningsgrad för att undvika att det bränner sig fast.
2. Kastrull 2:
Häll i sockret. Tillsätt värme och koka sockret försiktigt till en gyllenbrun karamell.
3. Häll i konjak och salt. P.g.a. värmen kommer kastrullen att "skrika lite" till en början. Sänk då värmen och låt svalna till en mer kontrollerad "tyst" värme. Rör om.
4. Tillsätt det brynta smöret från den första kastrullen samt mörk choklad.
5. Vispa allt till en slät smet och låt sedan svalna.
6. Vispa ned resterande 100 g rumstempererat smör till en slät kräm.
7. Häll/lägg ned smörkrämen i en spritspåse.

Chokladdopp

150 g mörk choklad
1. Ta ut dina biskvibottnar ur kylen och snitta din spritspåse med smörkräm.
2. Spritsa dina bottnar med smörkräm, gärna lätt konformade då det gör doppandet i choklad lite enklare.
3. Smält den mörka chokladen i vattenbad.
4. Doppa dina biskvier med smörkräm på i den flytande chokladen.
5. Låt svalna.
6. Ta fram dina biskvier, Grönstedts Le national 2020 och några fina cognacsglas. Serveras med fördel med en kopp kaffe på sidan av.
Systembolagsnummer: 40500 849,00 kr

Smakprofilen påminner om upplaga -09 och -14 med aprikos och persika. Konjaken har en tydlig doft av ekfat och vanilj med smak av stenfrukt, karameliserad sötma, vaniljkola och cashewnöt.

Serveras som avec, gärna till kaffe och något sött vid sidan av.

Se också

Sidecar är en gammal klassiker som hängt med länge i barmenyer världen över. Här får du ett traditionellt recept med en liten twist av Rånäs Brännvin.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager