Kycklinggryta med parmesan och soltorkade tomater.

Idag serverar jag en enkel kycklinggryta med massor av smak som passar perfekt att göra nu under hösten.

Jag älskar att göra grytor med färskost som bas. Det ger en fin syra och ofta behöver man inte ens reda av såsen, den tjocknar ändå. Men upplever du att den inte tjocknat tillräckligt går det såklart bra att röra ut lite mjöl i en skvätt mjölk och ha i. Idag använde jag en naturell färskost eftersom jag kryddade upp grytan med pesto på soltorkade tomater. Men det är också jättegott att ta en smaksatt färskost. Det är enkelt, men ger massor av smak till grytan. Här hemma brukar varianten med färska örter och vitlök vara poppis.

Den rivna osten ger både sälta och djup till grytan. Så var försiktig med saltet innan du haft i osten och smakat av ordentligt!

/ Linnéa
Kycklinggryta med parmesan och soltorkade tomater serverat på matbord
Rating
4
40 min

Kycklinggryta med parmesan och soltorkade tomater:

700 g kyckling
2 vitlökar
1 gul lök
smör att steka i
2 msk röd pesto på soltorkade tomater
200 g färskost
3 dl mjölk
1 tsk soja
1 kycklingbuljongtärning
2 dl finriven parmesanost
140 g oliver
salt & svartpeppar
1. Skär kycklingen i bitar och stek i omgångar i en gryta
2. Ha i all brynt kyckling i grytan. Skala och finhacka vitlök, skär löken i bitar. Låt detta steka med kycklingen. Tillsätt pesto och låt allt steka några minuter.
3. Tillsätt färskost och mjölk, låt allt koka upp. Ha sedan i soja och buljong. Låt grytan koka i cirka 15 minuter eller tills kycklingen är helt klar.
4. Blanda i riven parmesan och oliver, smaka av med salt och peppar.

Tillbehör:

2 blad grönkål
1 dl solroskärnor
olja
flingsalt
ris
1. Repa grönkålen och skär den i små bitar. Stek grönkål och solroskärnor i lite olja tills grönkålen blir krispig. Strö över flingsalt.
2. Servera kycklinggrytan med kokt ris. Toppa med stekt grönkål och solroskärnor.

Vintips till kycklinggrytan:

Systembolagsnummer: 6873 214,00 kr

Servera ett glas cabernet sauvignon från Australien till kycklinggrytan. Ett medelfyllig vin med kryddig och generös smak med toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits.

Fler goda recept:

Grytor och långkok hör hösten till men det är inte alltid tiden finns för att ställa till med långkok. Här plockar vi fram lövbiffen som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört och underbart gott!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager