Lakritsdrottningen Elisabeth Johansson: ”Lakrits passar till allt”

Vi har fått en pratstund med "Lakritsdrottningen" Elisabeth Johansson som påstår att lakrits passar till nästan allt.

Lakritspulver

Elisabeth Johansson tyckte inte särskilt mycket om lakrits eller annat godis heller om det inte rörde sig om choklad. Tills hon en dag för ungefär tretton år sedan fick smaka lakritsgranulat – och blev ”hooked”. Numera använder hon olika former av lakrits i bakverk, desserter och maträtter. Ja, hon har till och med lakrits i håret. Den 12 april är det lakritsens dag, och med anledning av den har vi på folk o folk haft en pratstund med ”Lakritsdrottningen”, som Elisabeth kallas ibland.

I grunden är Elisabeth Johansson både kock och konditor. Hon växte upp i branschen och har, som man säger, gått den långa vägen och gjort det mesta i matsverige. 

Hon har bland annat haft egen restaurang tillsammans med sin syster, tävlat i Team Milko – ett kocklag som bestod av enbart kvinnliga kockar och konditorer, suttit i juryerna för Årets Kock i tio år och Årets Konditor i åtta Hon har även hunnit med att medverka i otaliga tv-program och skrivit flera kokböcker. I dag är hon frilansande matkonsult och har dessutom en egen serie med skönhetsprodukter.

Smakade ren rålakrits och blev fast

När Elisabeth Johansson för 13 år sedan för första gången smakade lakritsgranulat, alltså hundra procent ren rålakrits, blev hon fast.

– Det var både smaken och användningsområdena som fängslade mig. Då var den ett ganska outforskat område, fast att det finns hur mycket som helst som det passar till, säger Elisabeth.

– Lakrits är gott i det mesta, beroende på vilken sort och hur mycket du använder. Och den lyfter smaken i maten. Den kan vara som en smakbärare med en liten touch bara eller som en ren smaksättare. Jag har lakrits i barbecue, i rubb och jag gratinerar till och med havskräftor med lakrits och parmesanost.

Boken Lakrits

I ljusare fiskrätter river Elisabeth gärna ned ren, torkad lakritsrot. Den är lite rundare, mildare och örtigare i smaken än granulaten. För att få granulat och lakritspulver kokar man roten och utvinner rålakrits. Den har en intensivare smak och passar bättre i mustigare rätter som viltgrytor och barbecue.

– Du kan också använda lakrits i grönsaker eller göra ett salt som du kryddar med eller ställer fram på bordet. Bara fantasin sätter gränser, säger hon och skrattar.

I boken ”Lakrits – godis, bakverk, desserter, mat & dryck” har Elisabeth samlat en massa spännande recept som innehåller lakrits.

Passar till de flesta drycker

Efter att Elisabeth Johansson hade testat en massa olika recept var det dags för henne att ta sig an dryckerna.

– Lakrits är en av världens äldsta smaksättare och medicinalväxt, men det fanns ingenting skrivet i dryckesvärlden om hur det passar ihop med vin eller andra drycker. Det blev till att utforska på egen hand.

Det vanliga är att man serverar söta viner till efterrätter, men Elisabeth Johansson menar att till lakritsdesserter fungerar nästan vilken dryck som helst och att hon gärna väljer vanliga matviner.

– Där kan man välja antingen kontraster som vita viner, mousserande och champagne med syra i, eller lite mörkare och tyngre röda viner. Mustiga röda från Sydamerika eller Sydafrika brukar också vara goda till.

Förklaringen är lakritsens sötma i sig. Den kommer från att sockerarten i lakritsrot – Glycyrrhiza – stannar kvar längre i munnen än vanligt socker, vilket innebär att den också gifter sig helt annorlunda med andra smaker. Lakritsrot heter Glycyrrhiza glabra, vilket betyder sötrot.

– Lakrits passar också ihop med sprit som rom, whisky och konjak. Och öl – mustiga sorter eller ljusare veteöl. Det passar helt enkelt till det mesta, säger Elisabeth glatt.

Det enda hon kan komma på som inte fungerar till lakrits är mörk choklad över 70 procent.

– Det är två så intensiva smaker att det blir en smakkrock, förklarar hon.

Lakrits utanpå kroppen

Lakritsdrottningen Elisabeth Johansson

Ju Mer Elisabeth Johansson läste om lakrits, desto mer kom hon in på att det också är en läkeört och medicinalväxt.

– Du hittar lakritsrot i över 6 000 gamla medicinalrecept för att den har så mycket bra egenskaper. Den är både antiinflammatorisk och läkande och är bra mot de flesta inflammatoriska hudåkommorna som psoriasis, herpes samt eksem. I Asien äter de inte lakrits över huvud taget, de använder den i hudvårdsprodukter och mediciner i stället.

Elisabeth fick en idé när hon läste om de läkande egenskaperna och tog kontakt med örtterapeuten Lisen Sundgren som hjälpte henne att ta fram hudvårdsprodukter. I dag har varumärket Queen of Licorice funnits i nio år och består av bland annat schampo, balsam, duschtvål, hudlotion och massageolja. Varje produkt innehåller ytterligare en aktiv ingrediens, förutom lakrits.

Varför kallas du ”Lakritsdrottningen”?

– Namnet kommer från Lisa Förare Winbladh. När hon startade Taffel skrev hon en stor artikel om mig där hon kallade mig Lakritsdrottningen, och sedan har det blivit kvar. Nu finns namnet som varumärke till mina skönhetsprodukter, säger Elisabeth och skrattar.

Hur firar du lakritsdagen?

– Jag firar med lakritskolapaj från Lakritsboken, gärna ihop med ett Malbecvin från Argentina! Eller så shoppar jag mina lakritsfavoriter på Lakritsroten, bland annat Isländska Djupur eller Bombur båda täckta med mjölkchoklad.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

83,00 kr


Fyllig och generös doft av mörka bär, lakrits, viol och vanilj. Passar utmärkt till grillat och andra kraftiga kötträtter. Varför inte till lakritsmarinerat lamm med rödvinsås och ugnsrostad sötpotatis?

Pure Shots Lakrids

200,00 kr


Pure Shots Lakrids har en fyllig smak med en stark och genuin lakritskaraktär. Sötman är stor men bryts av på ett snyggt sätt av sältan från salmiaksalt och skapar en ljuvlig sammansättning av friska ingredienser i samklang.

Koskenkorva Salmiakki 30%

182,00 kr


Koskenkorva Salmiakki har en väldigt tydlig smak av salmiakki lakrits - precis som lakrits ska smaka.