Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och ugnsrostad sötpotatis

Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och ugnsrostad sötpotatis.

Elisabeth Johansson, även känd som "Lakritsdrottningen", bjuder här på ett utsökt recept på lakritsmarinerat lamm med rödvinssås. Lakrits passar utmärkt till lamm med rödvinssås vilket också Elisabeth verkligen bevisar. Fler läckra recept med lakrits hittat du i boken ”Lakrits – godis, bakverk, desserter, mat & dryck” av Elisabeth Johansson.
Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och ugnsrostad sötpotatis
Rating
4 portioner
1h

Marinad

600 g lammkotletter
Salt och svartpeppar
1 tsk lakritsgranulat
1 msk vatten
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 kvist rosmarin
1–2 grovhackade vitlöksklyftor
1. Blanda lakritsgranulat och vatten till marinaden i en skål. Rör om tills granulatet har lösts upp och tillsätt soja, balsamvinäger samt olivolja.
2. Hacka rosmarinen grovt och blanda ner den tillsammans med vitlöken.
3. Lägg köttet i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt så att marinaden fördelas över kotletterna.
4. Låt köttet ligga i kylen i cirka 30 minuter.

Ugnsrostad sötpotatis

2 sötpotatisar
4 potatisar, Blå Kongo
2 msk olivolja
1 hel vitlök med skal
6 steklökar
6 grovt repade kvistar färsk timjan
Salt
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tvätta, torka och skär sötpotatis och potatis i klyftor.
3. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Vänd runt potatisen så att alla klyftor blir oljade.
4. Dela vitlöken rakt av, så att klyftorna halveras. Skala och halvera steklöken.
5. Lägg alltsammans på plåten och strö över timjan. Låt plåten stå i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
6. Ta ut plåten och strö över salt.

Rödvins- eller madeirasås

1 schalottenlök
½ morot
1 msk smör till stekning
1 ½ dl mörk köttbuljong
½–1 msk balsamvinäger
1. Skala schalottenlök och morot och skär dem i små tärningar.
2. Fräs tärningarna i några minuter i smöret i en kastrull.
3. Tillsätt rödvin, buljong, balsamvinäger och honung. Koka upp och koka ner tills hälften av vätskan återstår.
4. Sila och red av såsen med maizena utrört i en skvätt kallt vatten. Vispa ner smöret alternativt använd en stavmixer.

Till servering

2 dl grekisk yoghurt
1. Ta ut köttet och häll av marinaden.
2. Grilla eller bryn köttet i smör i ett par minuter på bägge sidor. Salta och peppra.
3. Servera lamm med rödvinssås, potatis, lök och yoghurt.

Passande vin till lakritsmarinerat lamm med rödvinssås:

Systembolagsnummer: 6146 79 kr

Till lakritsmarinerat lamm med rödvinsås så rekommenderar vi ett glas Malbec från Chill Out. Den mörka bärigheten i vinet tillsammans med tonerna av lakrits passar perfekt till lammet!

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager