Lammentrecôte med frasig svartkål, morot och svamp.

Säsongen för svenskt lamm är kort men också helt fantastisk! En perfekt tillagad lammentrecôte med svenskt ursprung och bra kvalité är en riktig favorit och i det här receptet från Livets Goda serveras lammet med krispig svartkål och tunt tärnad morot som bara fått ligga ett par minuter i stekpannan. Till lammet serverar du med fördel ett glas Faustino Reserva rioja.
Lammentrecôte till Faustino Reserva
Rating
4
1h

Lammentrecôte:

ca 750 g lammentrecôte
några kvistar timjan
1. Ta fram lammet i god tid innan du tillagar det, salta och peppra runt om hela.
2. Sätt ugnen på 125 grader.
3. Bryn köttet på alla sidor i en stekpanna med en stor klick smör och timjan. Lägg sedan i en ugnsäker form, häll stekskyn över och täck med folie.
4. Kör klart i ugnen tills det nåt en innertempratur på 60 grader. Låt vila en stund och skär upp i 1 cm tjocka skivor.

Svartkål:

5 blad svartkål
ca 3 dl rapsolja
finkornigt salt
1. Ta bort nerven i mitten och dela bladen i mindre bitar. Lägg i en stekpanna med höga kanter och häll på rikligt med rapsolja.
2. Fritera dom på medelhög värme, tills de blir krispga. Var uppmärksam så att de inte bränns.
3. Häll av och låt torka på hushållspapper. Salta direkt medan de är varma.

Svamp:

4-5 portabellosvampar
1. Skala och grovhacka portabellosvampen.
2. Stek svampen i en stor klick smör tills den har fått en fin färg och lite stekyta. Smaka av med salt.

Morötter:

2 morötter
balsamvinäger av god kvalité
ett knippe grovt hackad bladpersilja
1. Tärna morötterna fint. Fräs upp morötterna ett par minuter i en klick smör och vänd sedan ordentligt.
2. Ställ åt sidan och ringla över en riktigt god balsamvinäger.
3. Strö över grovt hackad bladpersilja och servera.

Vintips till lammentrecôte:

Klassisk rioja passar fantastiskt bra till lammrätter och är ett typexempel på när mat och vin lyfter varandra. I den här rätten lockar den balsamindränkta moroten och det superkrispiga kålet fram ytterligare nyanser och mognadstoner i vinet. Smaklig spis!

Systembolagsnummer: 50061 129,00 kr

Vi kan bara hålla med Livets Goda när de skriver: "...en rioja som tickar alla boxar och attribut med kryddig vanilj, smöriga dilltoner och saftig cassisfrukt. Läderfåtölj och en torkad örtbukett ovanpå det. Väldigt lätt att gilla, väldigt lätt att imponeras över. Glöm aldrig bort den klassiska riojan!"

Fler goda recept:

Paella är en perfekt rätt att laga till många. Prova att tillaga den i en stor panna på grillen och passa samtidigt på att bjuda in till spansk grillfest.

Läs mer

Här kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter maten!

Läs mer
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år. Läs mer om den fantastiska årgången.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager