Lammfilé med jordärtskockspuré och gremolata.

Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen. Tillsammans med en fruktig Grenache från Rhônedalen blir det verkligen en ljuv förening.
Lammfilé med jordärtskottspuré
Rating
4 portioner
40 min

Jordärtskockspuré

600g jordärtskocka
4-5 dl vispgrädde
salt & peppar
1. Skala och skär jordärtskockorna till mindre bitar.
2. Häll ner i en kastrull och slå på grädde och salta ett varv.
3. Låt småkoka cirka 15-20 minuter utan lock till grädden reducerats. Kör till en puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

Gremolata

1 dl sötmandel
1 ekologisk citron
1/2 kruka bladpersilja
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
1. Hacka sötmandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, finhackad vitlök samt salt och peppar.

Lammfilé

650-700g lammfilé
salt, svartpeppar, persillade
1. Lägg fram lammfiléerna någon timme innan så de hinner rumstempereras.
2. Krydda dem runt om och stek lammfiléerna hela i smör.
3. Skiva upp lammfiléerna i centimetertjocka skivor och servera med gremolatan på toppen.
4. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.
Systembolagsnummer: 2151 109,00 kr

Vinet har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager