I påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.
Jag steker alltid köttet i en ugnsfast stekpanna, då kan köttet gå klart i ugnen i samma stekpanna som jag steker det i. Köttsaften som sedan är kvar i stekpannan blir en perfekt bas till såsen.
Tag fram köttet ur kylen och låt det ligga i rumstemperatur minst en timme.
Torka det helt torrt och krydda med salt och peppar.
Stek köttet runt om tills det fått fin yta.
Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen på lammet.
Värm ugnen till 175°C och tillaga köttet i ugnen tills det uppnår en innertemperatur av 55°C. Tag ut och linda in i folie. Låt vila minst 15 minuter.
Skär potatisen i bitar och stek dem mjuka i en stekpanna med smör.
Skiva salladslöken och låt den steka med på slutet.
Skiva svampen tunt och stek den i rikligt med smör.
Salta.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en kastrull med lite smör.
Tillsätt rödvin och låt det reduceras till hälften.
Tillsätt grädde, viltfond och sky från stekpannan du stekt köttet i.
Ha i tranbär.
Smaka av med lite socker.
Rör ut maizena i lite mjölk och blanda i det i såsen. Låt den småkoka tills såsen tjocknar.
Servera den råstekta potatisen med svamp, uppskuren lammrostbiff och gräddig rödvinssås med tranbär.
Italien
149 kr
Ett Valpolicella-vin som passar till bland annat nöt, vilt och lamm. Me fruktig doft av körsbär och inslag av örter, vitpeppar och kryddor. Smakrik och elegant med bra syra. Mycket välbalanserat och med en lång eftersmak.
Italien
199 kr
Ett smakrikt barberavin med toner av röda bär, plommon och kryddor. Perfekt till italienska rätter och hårda ostar.
Recept: Linnéa Seidel
Gör vårens fräschaste sallad på delikatesspotatis, späda små morötter, ärtor och varmrökt lax.
Läs merUnderbart goda kanapéer med skagenröra och dill att bjuda på i påsk.
Läs merLinnéa har gjort dessa fräscha spett med fetaost och melon som blir jättegoda som tilltugg eller varför inte som inslag på påskbuffén?
Läs merIstället för marshmallows har Linnéa använt chokladtäckta skumägg till sina rocky roads. Otroligt god sötsak som passar perfekt att servera efter påskmaten.
Läs merEn dröm för chokladälskaren! Den sega choklad- och mandelbottnen tillsammans med chokladmoussen och chokladganachen är svår att motstå.
Läs mer