Lingon- och apelsingravad lax.

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Lingon- och apelsingravad lax
Rating
4
1 hel laxsida (ca 1 kg)
2 dl lingon
50 g dill
1/2 apelsin
1/2 dl salt
1/2 dl strösocker
svartpeppar
1. Dela laxsidan på mitten. Se till att du har två ungefär lika stora bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Torka laxen helt torr.
2. Mosa lingonen lätt med en gaffel, finhacka dillen och blanda i. Pressa saften ur 1/2 apelsin och blanda i. Rör sedan i salt, strösocker och lite nymald svartpeppar. Blanda om väl.
3. Lägg i ena laxsidan i dubbla plastpåsar. Ha på lingonen och kryddblandningen och lägg sedan på den andra laxsidan.
4. Låt stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme så att gravningen smälter ihop. Ställ därefter in i kylen och låt stå 2-3 dygn. Vänd laxen ett par gånger per dygn.
5. Torka av överbliven gravning. Skär laxen i tunna skivor, dekorera med lingon och dill.

Två vintips till lingon- och apelsingravad lax

Systembolagsnummer: 6259 69,00 kr

Expedition Torrontés Chardonnay har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus vilket gör att den passar fint till gravad lax.

Systembolagsnummer: 75756 189,00 kr

I en högre prisklass föreslår vi denna fruktiga Riesling som balanseras av bra syra och har smak av gula plommon, gula äpplen och mineral.

Fler julbordsrätter:
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager