Locro - fyllig gryta med chorizo och butternutpumpa.

Locro är en fyllig gryta som har sitt ursprung i Sydamerika, långt före ankomsten av de spanska conquistadorerna. Det finns flera varianter på denna traditionsrika gryta, men den mest kända versionen är den argentinska som vanligtvis görs på fläskkött, ma

Den argentinska grytan Locro med butternutpumpa
Pablo y Walter Malbec

Pablo y Walter Malbec

Argentina

Systembolaget nr:

5806515

47,00 kr


Jag gillar att upptäcka nya världar av mat med recept med nya smakkombinationer. I dag gjorde jag en djupdykning ner i det argentinska köket och lagade Locro, en argentinsk gryta som får puttra länge, länge på spisen.

I originalrecept på grytan nämns bland annat grisfötter, vilket kanske kan kännas lite främmande för en del men jag förstår tanken. Dels är det ett bra sätt att ta vara på alla delar från djuret, dels ger det en god buljongsmak. Men vill man inte ha grisfötter så går det fint att använda vanlig buljong också. I syd- och nordamerika är hominy (ett slags torkad majs) en vanligt förekommande ingrediens.

Här i Sverige kan det vara riktigt svårt att få tag på så jag har använt kikärtor istället. Grytan innehåller också en favorit - butternutpumpa. Butternutpumpa har en härlig konsistens och bidrar med sin härligt söta smak. Det här blir en stor gryta med mat, som räcker till många!

/Linnea

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

  • Olja att steka i

  • 1 msk paprikapulver

  • 2 tsk mald kummin

  • 280 g bacon

  • 1 kg fläskkött

  • 240 g chorizo

  • 700 g butternutpumpa

  • 1 stor potatis

  • 3 morötter

  • 3 msk oxfond

  • Vatten

  • 380 g cannellinibönor på tetra

  • 380 g kikärtor på tetra

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka vitlök och lök. Stek i en stor gryta i lite olja tills löken mjuknat.

    2. Krydda med kummin och paprikapulver.

    3. Skär ner bacon, fläskkött och chorizo i bitar.

    4. Skala och dela din butternutpumpa, potatis och morötter i bitar. Lägg allt tillsammans med köttet i grytan.

    5. Slå på vatten så att det knappt täcker kött och rotfrukter.

    6. Blanda i oxfond och sätt på locket. Låt puttra i ca 3 timmar på låg värme. Rör om då och då.

    7. Tillsätt sedan bönor och koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    8. Servera tillsammans med ett gott bröd.

Recept: Linnéa Seidel

Lövbiffsgryta i stekpanna på bord med ris och salt.

Snabblagad lövbiffsgryta.


Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!

Läs mer »