Mandel- & kokokskaka med lime.

En saftig mandel- och kokoskaka från Sudan med fräsch smak av lime. Receptet kommer från "Khadijas kök: Recept från Östafrika." 

Mandel- och kokoskaka
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Italien

Systembolaget nr:

8603602

110,00 kr


Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

Frankrike

Systembolaget nr:

837702

119,00 kr


logo

6-8

logo

2 h 0 min

Denna otroligt saftiga kaka från Sudan smakar fräscht av lime och riktigt smälter i munnen. Receptet kommer från Khadija Mohamuds kokbok "Khadijas kitchen: Recept från Östafrika".

Mandel- och kokoskaka

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 1 dl mandelmjöl

  • 1 dl kokosflingor

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 nypa salt

  • 3 ägg

  • 1 dl strösocker

  • zest från 2 lime

  • 1 dl yoghurt

  • 1 dl rapsolja

Gör så här

    1. Sätt ugnen 175 grader. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, kokosflingor, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt medelvisp i en annan bunke.

    2. Vänd försiktigt ner mjölblandningen och limezest i äggsmeten med hjälp av en slickepott. Tillsätt olja och yoghurt och vänd försiktigt runt allt tills du har en jämn smet.

    3. Häll smeten i en generöst smord ugnsform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

Sirap med limesmak

Ingredienser

  • 1 dl strösocker

  • 1,5 dl vatten

  • saft från 2 lime

Gör så här

    1. Gör under tiden sirapen genom att lägga alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka ihop i 5 minuter.

    2. Häll sirapen över kakan så fort du tar ut den ur ugnen och låt kakan stå och dra i minst 1 timme, gärna längre.

Glasyr med limesmak

Ingredienser

  • 2 dl florsocker

  • 2 tsk limesaft

  • zest från 1 lime

Gör så här

    1. Blanda ihop florsocker och limesaften i liten skål. Ringla glasyren över kakan och garnera med limezest.

Dryckestips till mandel- och kokoskaka

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

110,00 kr


Ett dessertvin som passar bra till kakan. Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant har en aromatisk och mycket fruktig doft av citron, apelsin, päron och fläderblom. Söt, aromatisk och fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak.

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

119,00 kr


Ett annat passande dessertvin är Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise. Vinet har en fruktig och intensiv där man finner både aprikos, fläder, rosenvatten, russin och en fläkt av mandelmassa. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten, och russin.

Recept: Khadija Mohamud