Marinerad lammytterfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås.

Låt lammfiléerna ligga i marinad länge, gärna över natten. Det ger en otroligt god smak till köttet. Till de ugnsrostade rotsakerna använde jag bland annat lila sötpotatis vilket ger en himla härlig färg. Om du inte hittar det gåt det precis lika bra med vanlig sötpotatis. Det här en utmärkt rätt att servera på påskbordet!
Marinerad lammytterfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås
Rating
4
1h

Lammfilé i marinad:

3/4 dl rött vin
1/2 dl olja
1/2 dl tamarisoja
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
Färsk rosmarin
Ca 650 g lammytterfilé
1. Blanda rött vin, olja och soja. Skala och krossa vitlöken. Lägg i den tillsammans med lagerblad och några små kvistar färsk rosmarin. Rör om väl.
2. Lägg i lammfiléerna i marinaden och låt stå svalt, gärna över natten. Ta fram köttet cirka en timme innan det ska tillagas.
3. Bryn sedan köttet snabbt runt om, lägg köttet i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer i köttet och låt det gå klart i ugnen. Värm ugnen till 100°C och tillaga köttet tills det uppnått en innertemperatur av 55-58 °C.
4. Täck formen med folie och låt köttet vila minst 15 minuter.

Ugnsbakade rotfrukter:

800 g lila sötpotatis
200 g palsternacka
2 röda lökar
600 g morötter
1 knippe sparris
Olja
Salt
1. Skala och dela rotfrukterna i stavar. Skala och skär ner löken i bitar. Lägg allt i en ugnsfast form.
2. Ringla över lite olja och salta lätt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
3. Knäck bort den yttersta, lite träiga biten på sparrisen. Dela den sedan i mindre bitar.
4. Ta ut formen med rotsaker och blada i sparrisen. Ugnsbaka i cirka 15 minuter. Smaka av med lite mer salt.

Gräddsås:

2 dl sky från köttet
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
Svartpeppar
1. Sila skyn du får från köttet som legat och vilat under folie. Får du inte tillräckligt med sky, tillsätt lite vatten och eventuellt lite köttfond för extra smak.
2. Koka upp den silade skyn, blanda ut mjölet i cirka 1 dl av grädden. Tillsätt det under konstant vispning.
3. Häll sedan i resterande grädde och smaka av med lite svartpeppar. Låt koka ett par minuter så att såsen tjocknar.
Systembolagsnummer: 6714 159,00 kr

Till den härliga lammrätten rekommenderas det röda vinet Boom Boom! Syrah. Vinet har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött och lakrits. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Fler recept till påskbordet:

Ett riktigt gott pestobröd att servera på påskbordet. Här fyllde jag det med pesto men det går lika bra att ha i fetaost, soltorkade tomater eller oliver!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager