Marinerad manchego - spansk ost perfekt till tapasbordet

Marinerad manchego till tapasbordet.

Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte alltså över sina vinglas med små fat, för att undvika att få flugor och andra små insekter i sitt vin. På faten passade det då perfekt att lägga skivor av skinka, bitar av ost och bröd. I ett vingslag var tapasen född. På ett ungefär i alla fall.

När man i nutid säger att man ska äta tapas, är det ofta sättet att äta på, med flera små rätter som dukas fram, än specifika rätter man syftar på. Men faktiskt så brukar de råvaror man från början använde i det soliga Spanien, ofta utgöra stommen i middagen ändå. Och det tog jag tillvara på idag när jag dukade upp ett tapasbord. Här hittar du mitt recept på marinerad manchego. Manchego är en spansk ost gjord på fårmjölk från regionen La Mancha. Riktigt god!
Marinerad manchego till tapasbordet
Rating
15 min
200 g manchego
3 kvistar rosmarin
4 små lagerblad
3 små vitlöksklyftor
Olja
1. Dela osten i små kuber och skala vitlöksklyftorna.
2. Varva ost, rosmarin, lagerblad och vitlök i en burk.
3. Slå över en riktigt god olivolja (hur mycket olja som går åt beror på hur stor burk du har). Sätt på lock och låt burken stå i kylen i minst 2 dygn.
4. Ta fram burken i rumstemperatur i god tid.

Vinet till marinerad manchego: 

Systembolagsnummer: 22662 87,00 kr

Till tapas passar såklart en äkta spanskt Rioja allra bäst. Faustino VII har en medelstor och fruktig doft. Smaken har inslag av blåbär och plommon. Passar fint till min manchego i marinad. 

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager