Vi har satt ihop en lista över olika musterier runt om i Sverige – där du kan göra din egen äppelmust. Hösten är räddad och det funkar perfekt att blanda i drinken.
Äpplen är det många av oss som har hemma i trädgården – i mängder. Man vill ju väldigt gärna ta hand om dem men det är inte alltid man vill baka femtioelva äppelkakor. Äppelmust är både gott att dricka som det är och i drink – och är ett perfekt sätt att använda all frukt du har i din trädgård.
Det finns flertalet musterier runtom i Sverige – de hjälper dig gärna att ta hand om din frukt. Kanske hör du av dig till något av de musterier vi satt ihop nedan (på flera av dessa kan du även musta päron, rabarber och vindruvor):
Frankrike
359 kr
Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.
I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.
Frankrike
66 kr
Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk cider med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.
Cidern består av 100 % äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike.
Finland
174 kr
Nya Koskenkorva Apple är en fräsch likör med smak av färskpressade saftiga äpplen och med en touch av krispig och len vodka. Avnjut den som den är eller som en ingrediens i en fräsch cocktail.
Sverige
149 kr
Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.
Nu är det höst och livsmedelsbutikerna är fyllda med härliga svenska äpplen och tidningarna översållade med bakverk och rätter som innehåller den omtyckta frukten.
Läs merSensommar och tidig höst innebär skördesäsong och hög tid för päron, plommon och inte minst: Äpplen. Här har vi samlat några av våra godaste recept som förslag på vad du kan göra med dina äpplen i år.
Läs merSeptembers skörd av äpplen har inspiretat bartendern och skribenten Tina Shine att djupdyka i äppeldryckernas förlovade land. Hon lär oss om olika drycker av äpplen och ger oss även en inblick i äpplets roll i kulturella sammanhang!
Läs merEn gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett lyckligt flin påbörja en yster dans i gomseglet.
Läs mer