Mousse med ädelost, grädde och honung på pepparkaka.
Recept på ljuvligt god mousse med blåmögelost på en botten av pepparkaka. Använd gärna en avlång brödform så får du höga fina bitar.
Det är något speciellt med kombinationen ädelost och pepparkaka. Den som upptäckte den kombinationen kanske borde nomineras till något form av pris ändå?Jag har gjort en mousse med en otroligt len och mild smak av ädelost, som passar mig helt i smaken. Använd gärna en avlång brödform till dessa, då får du höga fina bitar!
Ingredienser
ca 150 g pepparkakor
50 g smör
3 gelatinblad
150 g ädelost
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
Granatäpple till dekoration
Gör så här
Krossa pepparkakorna helt.
Smält smöret och blanda det med pepparkakorna.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut pepparkakssmulorna i botten på den. Pressa med baksidan av en sked så du får ett hårt lager. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och värm under tiden ca 1 dl av grädden.
Krama ur all vätska ur gelatinbladen och rör sedan i dem i grädden. Blanda tills de har lösts upp och låt sedan svalna.
Mosa ädelosten och häll sedan i resterande mängd grädde. Vispa tills det är helt klumpfritt. Tillsätt geltatingrädden och honung.
Häll moussen i formen med den gräddade pepparkaksbottnen. Ställ in i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
Använd en vass kniv som du sköljer i vatten med jämna mellanrum när du skär rutorna. Dekorera med pepparkakssmul och granatäpple.
Glögg till mousse med ädelost på pepparkaka:
Blossa Vinteräpple
53,00 kr
Blossa Vinteräpple har en fruktig, kryddig smak med inslag av röda äpplen, ingefära, citrus och kanel. Värm vinteräpple varsamt då smakar den som bäst.
Recept: Linnéa Seidel
Blossa Glögg Saffran – en härlig vitvinsglögg med toner av saffran.
Många har efterfrågat Blossa 2010 med smak av saffran och 2020 lanserade Blossa en härlig vitvinsglögg med Blossas klassiska kryddor och toner av just saffran.
Läs mer »Våfflor med ädelost och blåbär
Linnéa har skapat två goda tilltugg till Prosecco-cocktails. Här får du recept på frasiga våfflor med ädelost och blåbär!
Läs mer »