Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, 750ml

Ursprung
Frankrike, Champagne
Pris inkl. moms
649,00 kr
Systembolaget nr
74804

Pris inkl. moms
649,00 kr
Systembolaget nr
74804

Apéritif.svg
Apéritif
Fågel.svg
Fågel
Fisk.svg
Fisk
Kallskuret.svg
Kallskuret
Ost.svg
Ost
Skaldjur.svg
Skaldjur
Beskrivning

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut har en nyanserad doft med en lätt brödighet och inslag av röda vinbär, jordgubbar, hallon, äpple, citrus och en fläkt av kryddor. Intensiv fruktig smak av röda bär, toast, äpple och citrusfrukter. Lång elegant avslutning.

Rekommendation

Som aperitif eller till fisk, skaldjur, fågel eller lättare kötträtter. Varför inte brödpanerad bergtunga med smörstekt ostronskivling och potatis och parmesanbakelse.

  • Produkttyp
    Mousserande vin
  • Sortiment
    Systembolaget ordinarie sortiment
  • Volym
    750 ml
  • Alkoholhalt
    12 %
  • Producent
  • Bolag
  • Förpackning
    Flaska 750 ml
  • Förslutning
    Kork
  • Druva
    Pinot Noir 100%
  • Sockerhalt
    9 gram/liter
Lagring

En njutning att öppna idag, men kan lagras ett par år om man så önskar.

Produktion

Innan 1968 var halva volymen hos Champagnehuset Laurent-Perrier stilla viner, Laurent-Perriers historia av stilla röda viner framkallade experimentlustan att experimentera och skapa champagne rosé.

Efter en noggrann selektering av druvorna krossas de och macereras tillsammans med skalen mellan 48-72 timmar för att få den vackra laxrosa färgen. Druvorna till denna rosé är 100% Pinot Noir och noggrant utvalda från 10 olika crus (byar) , huvudsakligen belägna i norra och södra delarna av Montagne de Reims. 10-20% av vinet består av reservvin från tidigare årgångar. Dosagen är 9 gram per liter. Vinet ligger minst 5 år på sin jästfällning innan degorgeringen. Ett av de få roséchampagner som inte tillverkas genom att tillsätta lite rött vin till basvinet för att få den rosa färgen.

Kul att veta

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. I dag är volymen drygt 7,5 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring.

Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager