Pata Negra Cava Brut Rosé har en fruktig och bärig doft med inslag av mogna jordgubbar, nougat och muskot. Moussen är behaglig och smaken är torr och bärig med inslag av mogna jordgubbar, blodapelsin och muskot
Som sällskapsdryck, aperitif eller till smakrika fiskrätter samt till lätta kötträtter och sallader. Varför inte en fräsch kycklingsallad med grillad grön sparris, bacon, brödkrutonger och en hallonvinägrett.
Vinner inte på lagring.
Den andra jäsningen på flaska och efterföljande lagring på jästfällningen pågår minst under 12 månader i djupa underjordiska källare med en konstant temperatur på 16 grader.
Pata Negra är ett mycket framgångsrikt vinvarumärke med viner från ett flertal spanska vinområden. Pata Negra betyder svart fot på spanska och är också namnet på en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien tillverkad av kött från svarta grisar som är uppfödda på ekollon. Grisarna som används skall vara av den iberiska rasen som har svarta klövar. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.
Bodegas Jaume Serra som producerar detta vin ligger vackert högst upp på en kulle med utsikt ner mot Medelhavet. Den är belägen i Vilanova I La Geltru som ligger i Katalonien inte så långt från Barcelona. Vinföretaget grundades 1934 av Don Jaume Serra Güel men låg då i orten Alella. 1984 togs beslutet att flytta företaget till nuvarande ort och 1986 stod det nya vineriet klart och vingårdarna nyplanterade. Vineriet är idag omgivet av 125 hektar vinodlingar och man odlar Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo och Chardonnay. De vinvarumärken som produceras på egendomen.
Cava är en beteckning för ett spanskt mousserande vin som tillverkas enligt den traditionella metoden och kan komma från ett antal godkända områden. Störst produktion finns i Penedès, och övriga områden är Rioja, Utiel-Requena, Ribera del Guadiana, och Cariñena. Normalt används spanska druvsorter, men också klassiska champagnedruvor som Chardonnay och Pinot Noir.
83 poäng (++) En ung, fräsch cava med solmogen frukt och inslag av persikor, jordgubbar, äpple, blommor och mineraler.