Mustig älggryta med rotfrukter, lingon och stekt svartkål.

I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.

Mustig älggryta med rotfrukter, lingon och stekt svartkål
logo

6

logo

1 h 15 min

Krispig, hög och klar höstluft. Och en gryta som puttrar på spisen. Det hör ihop på något vis. När hela huset fylls av de underbara dofterna från grytan, man får tända ljus och mysa inne. Då vet man att hösten är på ingång.

Idag lagade jag en rejäl älggryta, som tack vare alla härliga rotfrukter får en otroligt god smak. I älggrytan trängs morötter, palsternacka och kålrot med schalottenlök, fina bitar av älg och såklart lingon. Vad vore en älggryta utan sina lingon? Älggrytan har jag sedan toppat med något av det bästa jag vet, nämligen smörstekt svartkål. Kålen blir lite frasig, smörig och otroligt god när den steks och passar perfekt att servera till höstens alla goda middagar.

Ingredienser

  • ca 1 kg grytbitar av älg

  • Smör att steka i

  • 200 g schalottenlök

  • 5 lagerblad

  • 2 dl rött vin

  • 1 L vatten

  • 3/4 dl köttfond (jag gillar viltfond eller oxfond bäst)

  • 2 msk vetemjöl

  • 400 g kålrot

  • 200 g palsternacka

  • 200 g morötter

  • 2 dl grädde

  • 1 dl lingon

  • salt och svartpeppar

  • 150 g svartkål

  • 25 g smör

  • Flingsalt

  • 6 port kvarngryn, matvete eller ris att servera till

Gör så här

    1. Skär köttet i 1x1 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar tills grytbitarna fått fin färg runt om.

    2. Tillsätt skalad, men hel lök, lagerblad, vin och vatten. Rör ut mjölet i lite vatten och häll i det. Låt allt koka upp och koka under lock.

    3. Skala rotfrukterna och skär i bitar. Ju längre du tänkt låta grytan koka, ju större bitar av rotfrukterna kan du göra.

    4. När köttet kokat i cirka 30 minuter, lägg i rotfrukterna. Låt grytan koka i minst 20 minuter till, gärna längre.

    5. Tillsätt grädde, lingon, salt och peppar i älggrytan mot slutet. Låt allt koka upp igen och koka i 5 minuter innan servering.

    6. Repa svartkålen från stjälken och skär kålen i mindre bitar.

    7. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kålen på medelvärme tills den börjar bli frasig i kanterna. Strö över flingsalt.

    8. Koka valfria gryn (på bilden ser ni kvarngryn) enligt anvisningarna på paketet och servera älggrytan tillsammans med kokta gryn och stekt svartkål.

Vin till den mustiga älggrytan:

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade

90,00 kr


Till en god älggryta med rotfrukter passar det såklart fint med ett glas rött vin. Varför inte ett glas CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon som är både Fairtrade-märkt och ekologiskt? Det är ett medelfylligt vin med härliga toner av blå plommon, vanilj och kryddor.

Recept: Linnéa Seidel

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »