Mustig köttgryta med rotfrukter.

Finns det något godare att ställa fram på middagsbordet en ruggig höstdag än en god och värmande gryta? Jag har alltid morot och palsternacka i mina köttgrytor. Jag tycker det ger en bra bas med god smak. Så här på hösten blir det ofta lite pumpa i också. Den kokar sönder mycket fortare än både palsternacka och morot, så se till att göra betydligt större bitar av pumpan för att dom ska bli klara samtidigt.

Jag har i rotfrukterna mot slutet då jag inte gillar att dom blir för sönderkokta. En skvätt balsamvinäger ger en härlig smak till grytan, men det brukar jag ha i mot slutet, annars upplever jag att mycket av smaken kokar bort. Jag reder gärna av grytan med lite maizena så såsen tjocknar lite. Hur mycket redning som går åt beror på hur mycket vätska du haft i grytan.

/Linnéa
köttgryta med potatis
Rating
4
3h

Mustig köttgryta med rotfrukter:

600 g högrev
smör att steka i
1 stor gul lök
2 dl rött vin
3 msk oxfond
2 tsk soja
ca 6 dl vatten
2 lagerblad
2 kanelstänger
2 morötter
1 palsternacka
200 g butternut pumpa
1/2 dl balsamvinäger
salt och svartpeppar
ca 1 msk maizena redning
1. Skär ner köttet i 2x2 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar i smör. Skala och skiva löken, blanda i den och låt löken steka med allt kött i några minuter tills den mjuknat.
2. Slå på rött vin, oxfond, soja och vatten. Lägg i lagerblad och kanelstänger. Låt grytan småkoka i cirka 2 timmar.
3. Skala och slanta morötter och palsternacka ganska tunt. Skala och skär ner pumpan i bitar. Lägg i rotfrukterna i grytan och låt koka med i ytterligare 20-30 minuter eller tills de mjuknat helt. Slå eventuellt på lite mer vatten om det behövs.
4. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Rör ut redningen i lite vatten och ha i grytan. Låt sjuda några minuter så såsen tjocknar något.

Rostad potatis:

1 kg potatis
olja
salt
1. Skär ner potatisen i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över olja och strö över salt.
2. Rosta i 225°C i cirka 40 minuter eller tills de är helt mjuka och har fått fin färg.
3. Servera grytan med potatis och ett glas tempranillo.

Vin till mustig köttgryta:

Systembolagsnummer: 22662 89,00 kr

Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten. Ett perfekt vin till mustiga grytor!

Fler höstvänliga recept:
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager