Mustig lasagne kryddad med chili.

Linnéa avslöjar sina bästa knep för en lyckad lasagne och bjuder på ett recept smaksatt med lite spiskummin och chili som ger rätten lite hetta. 

Mustig lasagne kryddad med chili
logo

6

logo

1 h 0 min

Det finns en maträtt som jag anser är en räddare i nöden, och det är lasagne. Det finns liksom inget tillfälle då det inte passar sig att servera lasagne. Jag har ett par knep att ta till för att få lasagnen riktigt god. Det ena är att inte stressa på köttfärssåsen. Låt den gärna koka en stund extra. Det gör verkligen hela skillnaden. Det andra, det är att jag bytt ut bechamelsåsen. Kanske vänder sig varende italiensk matmor i sin grav nu. Men jag lovar. Det här blir så gott. Min lasagne har jag kryddat med lite spiskummin och chili. Det ger en fin smak. Jag föredrar att använda torkad chili framför färsk, då det är enklare att kontrollera styrkan då. Börja med en nypa chili flakes och smaka dig fram till vad du tycker blir bäst hetta.

Lasagne:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 tsk spiskummin

  • 1-2 nypor torkade chiliflakes

  • 1 dl rött vin

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • 2 stora morötter

  • 600 g nötfärs

  • 800 g krossade tomater

  • ca 3 dl oxbuljong

  • torkad oregano

  • salt och peppar

  • lasagneplattor

  • 3 dl crème fraiche

  • 2 dl vällagrad ost

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat.

    2. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och chili. Fortsätt steka i ett par minuter.

    3. Tillsätt vin och balsamvinäger. Låt allt puttra tills det mesta av vätskan kokat in.

    4. Riv morötterna och tillsätt dessa.

    5. Bryn köttfärsen i en stekpanna och blanda i den tillsammans med krossade tomater och buljong. Låt koka i minst 20 minuter. Gärna längre om du har möjlighet. Smaka av med oregano, salt och peppar.

    6. Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form.

    7. Vispa upp creme fraichen med en nypa salt. Bred detta på översta lagret. Toppa sedan med osten.

    8. Gratinera i 225°C i cirka 25 minuter eller tills lasagneplattorna är helt mjuka.

Vintips till lasagne:

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Till lasagnen serverar du det här röda, mjuka och fruktiga vinet med inslag av mörka frukter och bär samt en stänk av vanilj. Säljs i en liten praktisk box på 1,5 liter till ett oslagbart pris.

Recept: Linnéa Seidel